Ürün karşılaştırmaya eklendi
Ürün kategorisi seçmediniz.
Bu e-posta daha önce kullanıldı
Bitcoin Ne Kadar? Bitcoin kaç dolar? Bitcoin Yorumlarına göz atarak sende Bitcoin hakkında detaylara sahip ol, hemen oku ve bitcoini yorumla.
Bitcoin, bir kripto para birimidir. Birincil olarak 2008 yılında bir kişi veya grup tarafından tasarlandı, ancak kimliği hala bilinmiyor. Bitcoin’in en büyük özelliği, merkezi bir otorite tarafından yönetilmeyen ve kontrol edilmeyen bir sistemde çalışmasıdır. Bu, insanların kendi paralarını kontrol edebildikleri anlamına gelir. Bitcoin, dijital bir para birimi olduğu için, insanlar internet üzerinden birbirlerine Bitcoin gönderebilirler.
Bitcoin’in güvenilirliği, birçok kişi tarafından tartışılmaktadır. Bitcoin, merkezi bir otorite tarafından yönetilmeyen ve kontrol edilmeyen bir sistemde çalıştığı için, birçok insan tarafından güvenilir bir para birimi olarak görülmektedir. Ancak, Bitcoin’in değeri hala dalgalı bir şekilde değişmektedir ve bu nedenle değerini koruyamama riski bulunmaktadır. Bu nedenle, Bitcoin’e yatırım yapmadan önce dikkatli bir şekilde araştırma yapmanız ve bu konuda yeterli bilgiye sahip olmanız önerilir.
Kısaca: Satoshi Nakamoto ismi, Bitcoin’i yaratan kişi veya grup tarafından kullanılan takma bir isimdir. Nakamoto grubu veya kişisi, 2007 yılından Aralık 2010‘a kadar Bitcoin’i tasarlamış ve geliştirmiştir.
Bitcoin’in yaratıcısı olarak bilinen gizemli isim Satoshi Nakamoto, ilk olarak ismini 2008 yılının Ekim ayında duyurdu. “Bitcoin isimli yeni bir elektronik para üzerinde çalışıyorum, üçüncü taraf yok ve eşler arası.” şeklinde başladığı “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” adlı makaleyi metzdowd isimli sitede yayınlayan kişi veya grup, makalenin sonuna da “Satoshi Nakamoto” ismini ekledi. Yeni bir çağ başlatacak olan teknolojiyi metzdowd isimli sitede yayınladığı makale ile açıklayan gizemli isim, bu teknolojiyi 2010’un Aralık ayına kadar geliştirmeye devam etti. Bitcoin ağı, 2009 yılının Ocak ayında yayınlanan yazılım ile resmen başladı. 9 Ocak 2009 yılında ise Bitcoin 0.01 sürümü yayınlandı. Bu sürümün yayınlanması ile birlikte Bitcoin stabil olarak çalışmaya başlamıştı. Ayrıca Nakamoto’nun 2008 yılında yayınladığı Bitcoin’in ilk makalesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Nakamoto isimli kişi veya grup, oluşturduğu Bitcoin topluluğu ile Bitcoin teknolojisine büyük katkılar sağladı. Daha sonra ise 2010 yılının Aralık ayında işi, toplulukta güvendiği isimlere bırakarak projeden ayrıldı. Nakamoto, son olarak 2011 yılının Nisan ayında ortaya çıktı ve Bitcoin yazılımcılarına şu e-posta’yı gönderdi: “Başka şeyler üzerinde çalışıyorum. Bitcoin, Gavin ve topluluğun öncülüğünde emin ellerde.“
Nakamoto’nun Bitcoin’i emanet ettiği Gavin Andresen, Princeton Üniversitesi mezunu bir bilgisayar yazılımcısı. Andresen, Bitcoin’i Nakamoto’dan emanet aldığından beri gönüllü olarak geliştiriyor. Ayrıca Bitcoin topluluğu, Bitcoin.org üzerinden yapılan bağışlar sayesinde sistemi geliştirmeye devam ediyor.
Satoshi Nakamoto hakkında hiçbir şekilde kesin bilgiler bulunmasa da Bitcoin’in tasarlandığı günden beri Bitcoin kazdığı düşünülüyor. Tahminlere göre Nakamoto, Bitcoin’in kullanıma sunulduğu günden sonra 1 milyona yaklaşık Bitcoin kazarak büyük bir servet oluşturdu. 1 milyon Bitcoin’in değerine şuan (8 Şubat 2020) baktığımızda yaklaşık 10 milyar dolar ediyor. Yani yaklaşık 60 Milyar Türk Lirası değeri olduğunu görüyoruz. İddialar doğruysa, Satoshi Nakamoto olarak bilinen kişi veya grubun toplam serveti 10 milyar doları geçmiş durumda. Fakat dediğimiz gibi bu rakamlar tamamen iddia ve tahminden ibaret, bu sebeple doğruluğu kanıtlanmadı.
Craig Steven Wright: Avustralyalı iş adamı Craig Steven Wright, Bitcoin topluluğunda tartışılan bir isim olsa da kendisinin Satoshi Nakamoto olduğunu iddia etmiştir. Satoshi Nakamoto olduğunu pek çok kişiye inandırsa da bir çok kişi de buna ikna olmamıştır.
Dorian Nakamoto: Tam adı Dorian Satoshi Nakamoto olan yaşlı adamın aslında isim benzerliğinden dolayı Bitcoin’in yaratıcısı olduğu düşünüldüğü söyleniyor. Ayrıca Hal Finney’e yakın bir yerde oturduğu için bu iddiaya kesin bir şekilde inananlar bulunuyor. Hal Finney’in kim olduğunu hemen aşağıdan görebilirsiniz.
Nick Szabo: Szabo, Bitcoin henüz ortaya çıkmadan Bitgold isimli projeyi geliştiriyor fakat tamamlamıyor. Ayrıca Bitcoin’i geliştiren kişiler arasında da yer alıyor. Dil bilimcilerin, Nick Szabo ve Satoshi Nakamoto’nun yazılarının çok benzer olduğunu söylemesi de iddianın doğru olma ihtimalini yükseltiyor.
Hal Finney: Finney, Nakamoto ile Bitcoin’i geliştiren kişilerden biri. Kendisi, ilk Bitcoin transferi yapılan isim olarak biliniyor. Tarihdeki ilk Bitcoin transferi 100 BTC olarak Hal Finney’e yapılıyor ve kayıtlara geçiyor.
Kripto varlıkların atası olarak bilinen Bitcoin para birimini tanımaya ne dersiniz? Bitcoin’in adını herkes herhangi bir yerde duymuştur. Özellikle de 2021 yılında bu varlık adından fazlasıyla söz ettirdi. İşin içinde olan olmayan herkesin kulağına pelesenk olmuştur. Peki Bitcoin nedir? Kim tarafından çıkarıldı? 1 Bitcoin ne kadar? Nasıl satın alınır? Tüm bunlar size rehberlik edecek olan bu yazının içinde…
2008 yılında kimliği henüz tespit edilemeyen Satoshi Nakamoto isimli kişi ya da kişiler tarafından üretildi. İlk olarak 2009 yılında piyasaya sürüldü. Açık kaynaklı kod yazılımına sahip olan kripto para birimi, elektronik para şeklinde lanse edildi.
Bitcoin’in en büyük özelliği ise hiçbir merkeze bağlı olmamasıydı. Tamamen merkeziyetsiz bir sistem üzerine kuruldu. Hiçbir aracıya ihtiyaç duyulmadan kullanıcıdan kullanıcıya gönderilebilen bir dijital varlık oldu.
“BTC” kısaltmasıyla piyasada biliniyor. Günümüzde yüzlerce ulusal ve yerel borsada bulunuyor. Toplam 21 milyon adetle sınırlıdır. İlk defa 2021 yılın Latin Amerika ülkesi El Salvador tarafından, resmi para birimi olarak tanındı.
Bitcoin’in avantajları nelerdir?
Kripto para biriminin en büyük avantajı bir kuruma bağlı olmamasıdır. Tamamen anonim ve halka açık bir para birimidir. Bu sayede enflasyon gibi durumlarla karşılaşmaz. Güvenli, ucuz ve hızlı bir para transferi sağlayabilmektedir.
Bitcoin’in dezavantajları nelerdir?
Bitcoin ortaya çıktığı ilk andan bugüne dek farklı tartışmalara sebep oldu. Takip edilememesi ve iz sürülememesinden dolayı kara para aklamada kullanıldığı her dönem konuşuldu. Bu BTC için dezavantaj olarak görüldü. Kaybetme riski ya da kullanım alanının kısıtlı olması dezavantaj sayıldı. Ancak günümüzde tüm bunların bertaraf edildiğini ve her kesime hitap ettiğini görebiliyoruz.
Bitcoin’i kim buldu?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi 2008 senesinde kod adı Satoshi Nakamoto olan kişi veya bir grup tarafından bulundu. Günümüze kadar gizli kalabilen Nakamoto isimli şahıs ilk BTC transferini ise Hal Finney ile gerçekleştirdi.
Bitcoin nasıl oynanır?
BTC, borsalar arasında alım ve satım yapılabilen bir varlıktır. BTC oynamak borsalar arasında yapılabilmektedir. İnsanlar kendi aralarında gönderim veya değiş tokuş yapabilmesi için aracı bir hizmete gerek duyar.
Kripto varlığı madencilik sistemiyle çalışır. Geleneksel madencilik anlayışına benzer bir yapısı vardır. Burada madencilik işlemleri bilgisayarlar üzerinden yapılır. Madenci gerekli teçhizat ve ekipmanlarla birlikte BTC kazımı yapmaktadır. Blok adı verilen bir sistem üzerine geliştirilmiştir.
Madenciler her 10 dakikada bir blok üretir. İlk blok ise 4 Ocak 2009 yılında üretilmiştir. Çıkarılan BTC sayısı zamanla azalmış ve zorlaşmıştır. BTC çıkarmak için daha çok cihaza ihtiyaç duyulmuştur. Dolayısıyla maliyetler eskisine göre daha fazladır.
Nasıl üretilir?
Belli yazılım ve donanıma sahip cihazlar kullanılarak üretilir. Basit manada bir bilgisayar ve internete sahip olan herkes madencilik faaliyeti yürütebilir. Aynı zamanda bulut mining olarak da BTC üretilebilir. Üretimin yaygınlaşması, ekran kartı gibi bazı donanımların fiyatlarının dünya çapındaki artışının ana sebebidir.
Bitcoin, belli bir protokole sahiptir. Yapılan her işlem başından sonuna kadar şifrelenir. Şifrelenen işlemler bir zincirde kayıt altına alınır. Belli bir merkezi sisteme sahip olmadığı için hacklenmesi imkansızdır. Tüm işlemlerin onaylanması sonucu alışveriş yapılabilir. Burada onay birden fazla mekanizmaya bağlıdır. Bu bağlamda BTC diğer bütün sistemlerden çok daha fazla güvenilirdir
Kripto para alabilmenin iki farklı yolu bulunur. Her iki yöntem farklı olsa da borsalar aracılığıyla alım yapılabilir. Bir merkezi bulunmayan merkeziyetsiz kripto borsalarından BTC alabilirsiniz. Borsalara ait internet sitelerinden veya mobil aplikasyonlardan online üye olarak TRY ya da USD şeklinde alım yapılabilir.
100 TL’ye Bitcoin alınır mı?
Her kripto para borsasında minimum BTC alma değeri bulunur. Bazı borsalarda 10 liraya bile Bitcoin alabilirsiniz. Ayrıca bu para birimi 0 rakamından sonra bölünebildiği için istediğiniz miktarda alım yapılır. Örneğin, 0,0004 BTC olarak satın alabilmek mümkün. Bitcoin’in bugünkü fiyatını baz alırsak 100 TL’ye 0,00015 BTC’ye sahip olabilirsiniz. Fakat bu değerler anlık olarak değişmektedir.
Günümüzde Bitcoin’in hayatın bir parçası olması için çalışmalar yürütülüyor. Geçtiğimiz aylarda El Salvador, tanıyarak ilk resmi adımı attı. Farklı şirketlerde ödeme sistemleri için BTC’yi kullanıyor ya da kullanmayı düşünüyor. Öte yandan bireylerin kendi aralarına yaptıkları ticari işlemler için de kullanımı yaygınlaşıyor.
Herhangi bir borsaya kayıt olduğunuzda sadece BTC satın almanız yeterli. Daha sonrasında ticaret ya da belli alım ve satım işlemleri gerçekleştirilebilir.
BTC’nin işlemleri temelde kısa, orta ve uzun vade olarak yapılıyor. Yatırımcılar genellikle BTC için orta ve uzun vadeyi tercih ediyor. Nasıl işlem Yapılıyor? Sorusu da merak edilenler arasında, borsaların kendi web sitelerinden veya mobil uygulamalarından kolaylıkla işlem yapılabilir. Kendi adınıza ait olan banka hesaplarından bu borsalara para yollayarak işlemi başlatabilirsiniz.
Kripto para birimi ilk çıktığında 1 dolar bile değildi. Anlayacağınız üzere evvel zaman içerisinde oldukça düşük bir fiyatı bulunan BTC’nin şimdiki fiyatı ise iştah kabartıyor. Günümüzde 1 BTC’nin değeri tam tamına 67.650 dolar. Elbette şimdi Bitcoin kaç TL? Sorusu da akıllara gelecektir. Türk Lirası olarak Bitcoin’in değeri 667 bin lira. Ayrıca bu tür veriler değişken olduğu için sitemiz üzerinden BTC ve tüm altcoinlerin güncel fiyatlarını inceleyebilirsiniz.
SelfKey, güncel piyasa değerine göre 0,02 dolardan işlem görmektedir. Son zamanlarda kripto para piya...
DevamıIRISnet'e ne kadar olduğunu merak ediyor musunuz? IRISnet'in şu anki dolar kuru hakkında bilgi almak ...
DevamıBadger DAO, şu anda ortalama 35 dolar seviyesinden işlem görüyor. Badger DAO'nun piyasa değeri ise ya...
Devamı