Osmanlı Devleti’nin tarihinde pek çok şehir başkentlik yapmıştır. Başkent değişiklikleri, devletin siyasi ve coğrafi yapısının değişmesiyle gerçekleşmiştir. İlk olarak Sögüt, daha sonra Bursa, Edirne, İstanbul, İzmit ve Ankara Osmanlı Devleti’nin başkenti olmuştur. Bu şehirler, farklı dönemlerde Osmanlı Devleti’nin siyasi, kültürel ve sosyal hayatına yön vermiştir. Osmanlı Devleti’nin başkentleri arasındaki değişimler, tarihin akışına yön veren önemli olaylara da kaynaklık etmiştir.
Osmanlı Devletinin Başkentleri
Osmanlı Devleti sınırlarının genişlemesiyle birlikte başkentlerini değiştirmiştir. Son başkenti ise 470 yıl boyunca hizmet veren İstanbul olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması üzerine başkent Ankara olarak belirlenmiştir.
Osmanlı Devletinin Kuruluşu ve İlk Başkentinin Fethi
Osmanlı Devleti, Osman Gazi tarafından 1299 yılında kurulmuştur. 624 yıllık hüküm süresi boyunca birçok il başkentlik yapmıştır. Başkent sıralaması şöyledir:
- Bursa (1326-1365) – 39 yıl
- Edirne (1365-1453) – 88 yıl
- İstanbul (1453-1923) – 470 yıl
Bursa, Orhan Gazi tarafından 1326 yılında fethedilerek Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olmuştur. 1326-1365 yılları arasında başkentlik yapan Bursa, Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethinden sonra yönetimdeki rolünü kaybetmiştir.
Edirne: İkinci Başkentlik Dönemi
I. Murat tarafından 1361 yılında fethedilen Edirne, 1365-1453 yılları arasında Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmıştır. İstanbul’un (o dönemdeki adı Kostantinopolis) ele geçirilmek istenmesi nedeniyle Edirne’nin başkent yapılması tercih edilmiştir. Fakat Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi sonrasında Edirne’nin başkentlik dönemi de sona ermiştir. Şehir, Osmanlı Devleti’ne 88 yıl boyunca başkentlik yapmıştır.
İstanbul: Üç İmparatorluğa Başkentlik Yapan Şehir
İstanbul, üç İmparatorluğa (Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu) başkentlik yapmıştır. Osmanlı Devleti’nin başkenti olarak ise 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildikten sonra belirlenmiştir. Fetihten sonra Osmanlı Devleti’nin başkenti Edirne’den İstanbul’a taşınmıştır. Osmanlı Devleti’ne 470 yıl boyunca başkentlik yapmış olan İstanbul, 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte başkentlik dönemi sona ermiş ve yeni başkent Ankara’ya taşınmıştır.
Söğüt: Osmanlı Beyliğinin İlk Başkenti
Söğüt, Osmanlı Beyliğinin Kuruluşu döneminde Bilecik ilinin ilçesi olarak başkentlik yapmıştır. Bazı tarihçilere göre kısa bir süreliğine Osmanlı Beyliğinin başkenti olmuştur ve Bursa’nın fethiyle birlikte başkent Bursa olmuştur. Ancak diğer tarihçilere göre ise Söğüt, Osmanlı Devletinin hiçbir zaman başkenti olmamıştır.
Kaynaklar:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Edirne%27nin_Fethi
https://tr.wikipedia.org/wiki/Osmanl%C4%B1_%C4%B0mparatorlu%C4%9Fu