Orta Çağ Avrupası’nda Bilimin Gelişmemesinin Nedenleri Nelerdir?

Orta Çağ Avrupası’nda bilim, diğer medeniyetlere kıyasla daha az gelişmiştir. Bu durumun nedeni olarak, dönemin sosyal, dini ve ekonomik koşulları gösterilebilir. Avrupa’da kilise, bilimsel çalışmaları kısıtlamış ve bilginin sadece Katolik dogmalarıyla uyumlu olması gerektiğine inanmıştır. Ekonomik olarak da Avrupa, zanaatkarlık ve tarıma odaklı bir yapıya sahipken, daha ileri teknolojilere yatırım yapılmamıştır. Bu nedenlerle, Orta Çağ Avrupa’sında bilim alanında büyük bir gerileme yaşanmıştır.

Orta Çağ Neden Karanlık Çağ İdi?

Orta çağ, Avrupa’nın en karanlık dönemi olarak nitelendirilebilir. Bunun sebebi ise din adamlarının baskısından dolayı herhangi bir bilimsel çalışma yapılmaması, eleştirel ortam olmamasıdır. O zamanlarda orta çağ Avrupa’sında olan problemler şu an ise Orta Asya’da vardır. Örneğin, Afganistan’daki bilim ortamını gözlemlerseniz Orta çağdaki durumu da zihninizde canlandırabilirsiniz.

Bilimsel Gelişmelere Engel Olan Faktörler

  • Avrupa’da Orta çağda yönetim ve din adamlarının baskısı ile bilim adamları çalışma alanı bulamamışlardır.
  • Din dogmatiktir ve sorgulanmak istemez.
  • Din adamları da bilimsel gelişmelerin dinsel inanışı tehdit edeceğini düşündüğünden bilimin gelişmesini engellemişlerdir.
  • Din adamları yıldızların hareketlerine bakarak hava tahminleri yapabildiği için halkta bu konuda saygı görebiliyorlardı.
  • Din adamları dışında herhangi bir bilim adamının araştırma veya buluş yaptığı durumlarda ise cezalandırmalar yapılıyordu ve en ağır ceza ölümdü.

Toplumsal Sonuçlar

Halk, yanlışlara inanır hale gelip cahileşmiştir. Bilimsel düşüncelerin olmadığı toplumlarda dini öğretiler ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle, Orta çağ Avrupası’ndaki toplumlar geri kalmıştır.

Yorum yapın

meritking giriş meritking kingroyal giriş kingroyal madridbet