Olumsuz geri bildirimler, birçok kişi için kabul edilemez bir durum olsa da, gerçekte çok faydalıdır. Bu makalede, sizlere olumsuz geri bildirimlerin sizi başarıya götüreceğinin 5 önemli faydasını açıklayacağız. Bu faydalardan yararlanarak kendinizi geliştirebilir ve hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Olumsuz geri bildirimler, iş hayatında, okulda veya özel hayatta karşılaştığınız herhangi bir durumda size yardımcı olabilir ve sizin için bir dönüm noktası olabilir. Bu nedenle, olumsuz geri bildirimleri bir fırsat olarak görmeli ve onları doğru şekilde kullanmalısınız.
Olumsuz Geri Bildirim Cesaret Kırıcı Değil Midir?
Bir çalışanınıza veya meslektaşınıza (veya çocuklarınıza) geri bildirim verirken eleştirel olmamanız veya negatif geri bildirim vermemeniz gerektiğine dair çok fazla makale var. Böyle ezberden tavsiyeler genellikle sinir bozucudur çünkü sadece pozitif geri bildirim daha etkilidir şeklindeki düşünceyi savunurlar. Bu tavsiye, gerçekte çok da iyi niyetli değildir, çünkü gerçekte mevcut durumu gizlemeyi amaçlar. Hepimiz, böyle olduğuna inanmak isteriz çünkü bir başkasına neyi yanlış yaptığını söylemek can sıkıcıdır. Bu yazıda, olumsuz geri bildirim konusuna değineceğiz ve bunun hem kendimiz, hem de çevremizdekiler için ne kadar olumlu olduğunu sonuçlar vereceğini göreceğiz.
Olumsuz Geri Bildirim Motive Eder Mi?
Evet, olumsuz geri bildirim cesaret kırıcı ve moral bozucudur. İnsanlar, kendilerini güvende hissetmek için cesaretlendirilmeye ihtiyaç duyar. Olumsuz bildirim bu yüzden aynı zamanda onları motive etmeye de yardımcı olur, çünkü ondan kaçınmak en başta karşımızdaki için tehlikelidir. Tehlikelidir çünkü yaptığı hatanın farkında olmayan insan gelişemez. Geri bildirimde bulunurken sadece “olumlu” noktalara değinmek, karşınızdakini aldatmaktan başka işe yaramaz. Doğru bir şekilde yapıldığında, negatif bildirim de karşımızdaki için oldukça motive edicidir. Başarılı insanlar, olumsuz geri bildirimi kabul etme konusunda gönüllüdür, sadece olumlu geri bildirimi kabul ettiği için, başarı mutlak değildir.
Olumlu ve Olumsuz Geri Bildirim Arasındaki Fark Nedir?
Olumlu bildirim (örneğin “bu işte gerçekten iyi yaptığın şeyler…”) hem deneyiminizi hem de kendinize olan güveninizi arttırır. Böylece, çalıştığınız işe veya gerçekleştirdiğiniz projeye bağlılığınız da artar. Olumsuz bildirim (örneğin “burada yaptığın hatalar da şunlar…”) ise bilgilendiricidir, size nerede çaba harcamanız gerektiğini söyler. Bu, kendinizi geliştirebilmeniz için de önemli bir fırsattır.
Olumsuz Geri Bildirimin Faydaları Nelerdir?
Olumsuz geri bildirimin en önemli 5 faydası şu şekildedir:
- İyileşme: Olumsuz geri bildirim işinizi veya çalışmalarınızı geliştirip iyileştirmeniz için size yol gösterir. Bu sayede hatalarınızı düzeltebilir ve gelecekteki performansınızı artırabilirsiniz.
- Motivasyon: Olumsuz geri bildirim, kendinizi daha iyiye doğru geliştirdikçe motivasyonunuzu artırabilir. Ayrıca, eleştirilerden ders çıkarmak öğrenme sürecini hızlandırarak başarıya ulaşma konusunda sizi cesaretlendirebilir.
- Güvenilirlik: Eleştirilerle yüzleşmek profesyonel davranışın bir parçasıdır ve bu tutum sizin güvenilirliğinizde önemli bir rol oynayabilir. Diğer insanlar size daha fazla saygı duyar ve iş yapabilmenize yardım ederler.
- İletişim Becerilerinin Geliştirilmesi: Olumsuz geri bildirim almak iletişim becerilerinizi de geliştirebilir; karşı tarafın görüşlerine açık olmanız, onları dinlemeniz ve yanlış anlamalardan kaçınmanız gerektiği anlamına gelmektedir.
- Müşteri Memnuniyetinde Artış: Eğer müşterilerinizden aldığınız olumsuz geribildirimleri dikkate alır ve bu konuda çalışmalarınızı iyileştirirseniz, müşterilerinizin memnuniyeti art