Mihrimah Sultan Kimdir? [Hayatı ve Evliliği] Vefatı Nasıldır?

Mihrimah Sultan, Osmanlı İmparatorluğu’nun en ünlü prenseslerinden biridir. Sultan Süleyman’ın ve Hürrem Sultan’ın kızıdır. Mihrimah Sultan, güzelliği ve zekasıyla tanınmıştır. Ayrıca iyi bir eğitim aldı ve sanata meraklıydı. Mihrimah Sultan, Osmanlı İmparatorluğu’nda yapılan birçok hayır işine katkıda bulunmuştur.

Mihrimah Sultan evliliğiyle de ünlüdür. Kendisi, Sadrazam Rüstem Paşa’nın oğlu Damat Rustem Paşa ile evlenmiştir. Evlilikleri, babası Sultan Süleyman’ın desteği ile gerçekleşti. Bu evlilikten beş çocuğu oldu.

Mihrimah Sultan, hayırseverliği ile de bilinir. Camiler, medreseler, hanlar, imarethaneler ve şifahaneler gibi birçok yerin inşasında aktif rol almıştır.

Mihrimah Sultan 25 Ocak 1578 yılında, Edirne’de vefat etti. Ölüm sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı kaynaklar, hastalığının neden olduğuna dair spekülasyonlar yapmaktadır. Ölümünden sonra Mihrimah Sultan, İstanbul’un Üsküdar semtinde inşa ettirdiği camisi ile anılmıştır.

Mihrimah Sultan Kimdir? Hayatı Nasıldır ?

Bu makalemizde Mihrimah Sultan kimdir, hayatı, evliliği, camisi ve vefatını anlatmaya çalışacağız.

1522 yılında 1.Süleyman’ın (Kanuni Sultan Süleyman) kızı doğdu. Adı Mihr-ü (Güneş) Mah (Ay)’dır.

İsminden de anlaşıldığı üzere göz kamaştırıcı, alışık olunmadık kadar güzel ve esrarengiz bakanların bir daha baktığı görenlerin bakmaya doyamadığı bitmeyen güneş ışığı gibidir adeta.

Mihrimah Sultan Evliliği

mihrimah sultan kimdir

Muhteşem güzelliği ile görenleri şaşkına çeviren Mihrimah Sultan evlenme çağına geldiğinde, kendisine ve saraya uygun bir damat adayı aranır. Sarayda olsun, yanındaki yerler olsun, bir sürü aday arasından Enderun’da bulunan Padişaha sadakatiyle ve bağlılığı ile bilinen Diyar’ı Bekir Valisi Rüstem Paşa seçilmiştir.

Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı 1539’da 17 yaşındayken görenleri şaşkına çeviren muhteşem bir düğünle Rüstem Paşa ile dünya evine girerler. Düğün, erkek kardeşleri ile birlikte Cihangir ve Bayezid’in sünnet düğünü ile At Meydanı’nda (Sultanahmet meydanı) tam da beklenildiği bir düğün yapılır. Bakıldığında rütbesine ‘’damat’’ eklenerek Rüstem Paşa bu arada boşnak devşirmesidir, Sadrazamlığa ulaşmıştır.

Bahtı Bitle Açılan (Kehle-i İkbal)

Bu arada söylenenlere göre, Rüstem Paşa’yı kıskanan Paşa’nın rakipleri ortaya fesatlık çıkarırlar. ‘’Rüstem Paşa cüzzamlıdır’’! diye.

Kanuni konuyu araştırması için hekimlerine danışır, onlarda cüzzamlıda bite rastlanmaz derler, hekimler üsttünde bir araştırma yapar ve bite rastlanır. Bu şekilde Rüstem Paşa’nın önü ilginç bir şekilde daha da açılmış olur. Bu şekilde rakipleri kendisine ‘’Bahtı bitle açılan’’ (Kehle-i İkbal) derler.

Mihrimah Sultan Adına Cami

Mihrimah Sultan ismine ilk cami 1540’da başlanmıştır, yapımına ve İskele Cami 1548’de dualar eşliğinde açılmıştır. Sinan’ın Mihrimah Sultan adına tasarladığı 2. cami ise 1562 yılında başlanır ve yer Edirnekapı seçilir. 1562 yılında ise ibadete açılır. Bu arada Evliya Çelebi’nin ‘’sair selatin camilerinin kasrı makamındadır’’ dediği Edirnekapı külliyesi Mimar Sinan için özel bir yeri vardır.

Mihrimah Sultan Vefatı

Mihrimah Sultan, iki küllüye de bir hayli öne çıkarılsa da, neredeyse ömrü hayır yapmakla geçmiştir. Duayı en fazla 500.000 altın gibi inanılması çok güç para sarf ederek Mekke’de hacıların su ihtiyacını karşılamak için Ayn-i Zübeyde su yollarını yaptırmıştır. Adı gibi güneş ve ay gibi hayatta olduğu sürece hayırlara hep vesile olmuş ve bizzat hayır yapmıştır. 25 Ocak 1578 yılında hakkın rahmetine kavuştu. Kanuni’nin Süleymaniye Cami’ndeki türbeye onun hemen yanına gömülür.

Yorum yapın

meritking giriş meritking kingroyal giriş kingroyal madridbet