İş ve Meslek Danışmanı Maaşı Ne Kadar?

İş ve meslek danışmanı mesleği, birçok kişinin kariyer yolculuğunda yol gösterici olarak başvurduğu bir alandır. İşsizlik oranının yüksekliğiyle birlikte, iş ve meslek danışmanlarına olan talep de artmaktadır. Bu sektörde çalışanların maaşları, mesleğin deneyimine, eğitimine ve çalıştıkları kuruma göre değişebilir.

İş ve meslek danışmanı olarak çalışanların ortalama maaşı, Türkiye’de yaklaşık 4.000 TL ile 7.000 TL arasında değişebilir. Yüksek eğitim düzeyi, iş deneyimi ve kurumsal bağlılığın artmasıyla birlikte maaş seviyesinin yükselebileceği bilinir. Özellikle özel sektörde çalışan iş ve meslek danışmanları daha yüksek maaşlar alabilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra, iş ve meslek danışmanlığı sektöründe çalışanların kazançları, çalıştıkları kurumun büyüklüğü, müşteri portföyü ve sektördeki rekabet gibi faktörlere bağlıdır. Bu nedenle, bu sektörde çalışacakların öncelikle eğitim ve deneyimlerini artırarak gelecekteki kazançlarını yükseltmeleri gerekmektedir.

İş ve Meslek Danışmanı Maaşı

İş ve meslek danışmanı maaşı, memur maaşları üzerinden belirlendiği için kademe ve hizmet yılına göre farklılık göstermektedir. Yeni göreve başlayan iş ve meslek danışmanı 2023 yılında 14.000 TL maaş, en kıdemli iş ve meslek danışmanı maaş olarak 23.000 TL almaktadır.

İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Ne İş Yapar?

İŞKUR iş ve meslek danışmanı görevi kurum bünyesinde iş arayanlara uygun iş bulmaktır. İŞKUR, devlet kurumu olup iş arayanlar için uygun istihdamın yaratılması için faaliyet göstermektedir. Kurum içinde iş arayanlara uygun olan işlerin bulunması, yönlendirilmesi ya da istihdam alanlarının belirlenmesi gibi durumlar da iş ve meslek danışmanları tarafından yapılmaktadır.

İş ve meslek danışmanı bu kapsamda memur olarak çalışmakta ve memuriyet imkânlarından yararlanmaktadır. Sadece İŞKUR kapsamında çalışabilen iş ve meslek danışmanlarının başka kurumlarda çalışma olanağı bulunmamaktadır. İş ve meslek danışmanları aynı zamanda sadece iş arayanlara iş bulmakla değil, güncel olarak istihdam gereken alanların tespit edilmesi açısından da görevlidir. Piyasaların kontrolü ve istihdam yaratılacak olan alanların belirlenmesi de iş tanımı içinde yer almaktadır.

İş bulmuş olan kimseler de olası sorunlarında iş ve meslek danışmaları tarafından yönlendirilmekte, sorunlarının çözülmesini sağlayabilmektedir. İş ve meslek danışmanı maaşı eğer sizin için uygun ise, çalışılabilecek güzel mesleklerden biridir.

İş ve Meslek Danışmanı Nasıl Olunur?

İş ve meslek danışmanı olmak için adayların öncelikle lisans mezunu olmaları gerekmektedir. Lisans bölümü için ise herhangi bir ayrım yapılmamaktadır. Başka bir ifade ile dört yıllık eğitim veren üniversitelerin bölümlerinden mezun olanlar başvuru yapabilmektedir. Lisans mezuniyeti sağlandıktan sonra İŞKUR tarafından belirli dönemlerde verilen iş ve meslek danışmanı eğitim programına kayıt olunmalıdır. Bu program, adayların gerekli eğitimleri alarak sertifika almalarını sağlayacaktır. Sertifika olmadan iş ve meslek danışmanı olunmamaktadır.

Programa kayıt işlemi sonrasında iş ve meslek danışmanı alanına yönelik gerekli eğitimlerden başarılı olanlar sertifika almaya hak kazanmaktadır. Sertifikası olanlar ise KPSS P3 puan türüne göre iş ve meslek danışmanı kadrolarına başvuru yapabilir. İş ve meslek danışmanlığı sadece İŞKUR bünyesinde çalışmayı ifade etmektedir ve özel sektörde iş olanağı bulunmamaktadır. Ancak bazı şirketler için insan kaynakları gibi birimler için söz konusu belge yararlı olabilir.

KPSS’ye girdikten sonra P3 puan sıralamasına göre ÖSYM tarafından belirlenmiş olan tercih döneminde adaylar tercihlerini yaparak puanlarının yetmesi halinde iş ve meslek danışmanı olarak görev alabilir.

İş ve Meslek Danışmanlığı Kaç Puanla Atandı?

İş ve meslek danışmanlığı KPSS atama puanları yıllara göre değişkenlik göstermekle beraber ortalama olarak 75 ile 90 puan üzerinden atama yapmaktadır. KPSS P3 puan türünden söz konusu puan aralığında puana sahip olan adaylar tercih yapabilmektedir.

İş ve Meslek Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir ve Nasıl Alınır?

İş ve meslek danışmanı mesleki yeterlilik belgesi adayların eğitime katılarak iş ve meslek danışmanı olabileceklerini gösteren belgedir. Belgeyi almak için İŞKUR tarafından açılan kurslara ya da üniversiteler tarafından verilen iş ve meslek danışmanı eğitim programlarına katılmak gerekmektedir. Program kapsamında gösterilen bilgiler daha sonra sınav ile sınanmakta ve sınavdan başarılı olan adaylar iş ve meslek danışmanı mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanmaktadır. Bu belge olmadan iş ve meslek danışmanı kadrolarına başvuru KPSS’den yüksek puan alınsa bile yapılmamaktadır.

İş ve Meslek Danışmanı Sertifikası Nasıl Alınır?

İş ve meslek danışmanı sertifikası almak için İŞKUR tarafından yapılan iş ve meslek danışmanı programına katılmak gerekmektedir. Bu program çerçevesinde İŞKUR kapsamında verilecek olan eğitim başarılı bir şekilde tamamlanırsa kişi iş ve meslek danışmanı sertifikası alabilecektir. Sertifika, yeterliliği gösteren belge anlamı taşımaktadır. Bu kapsamda da sertifikaya sahip olanlar iş ve meslek danışmanı olarak görev alabilmektedir.

Örneğin, Sakarya Üniversitesi İş ve Meslek Danışmanı Sertifikası veriyor:

Eğitim linki: https://sausem.sakarya.edu.tr/3/2123/Egitim/Is-ve-Meslek

Yorum yapın

tokat haberleri
meritking giriş meritking kingroyal giriş kingroyal madridbet
tokat haberleri