Hava Kirliliği Nedir Kısaca? Nasıl Oluşur? Kaynakları Nelerdir?

Hava kirliliği, atmosferdeki zararlı maddelerin birikmesi sonucu oluşan bir çevre sorunudur. Sanayi tesisleri, araçlar, fosil yakıt kullanımı, tarım ve çöp yakma gibi insan etkinlikleri, hava kirliliğinin temel kaynaklarıdır. Bu maddelerin havaya salınması sonucu, zararlı gazlar, partiküller ve toksik kimyasallar atmosferde birikir. Hava kirliliği, insan sağlığına zararlıdır ve dünya genelinde ölçekli bir sorundur. Tedbirler alınmadığı takdirde, hava kirliliğinin etkileri felaket boyutlara ulaşabilir.

Hava Kirliliği Nedir?

Hava kirliliği, havayı etkileyen ve genellikle azot, kükürt ve karbon oksitleri olan duman yada diğer zararlı gazların sebep olduğu bir tür çevre kirliliğidir. Diğer bir deyişle, hava kirliliği karışmasıdır. Hava sebebiyle zehirli bir etkiye sahiptir. Bazı havayı kirleticiler zehirlidir. Bunların solunması sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Kalp veya akciğer hastalığı, özellikle yaşlı, yetişkinler ve çocuklar üzerinde etkilidir.

Hava Kirliliği Nasıl Oluşur?

Hava kirliliği, havadaki katı parçacıkların ve gazların bir karışımıdır. Araba emisyonları, fabrikalardan gelen kimyasallar, toz, polen ve küf partiküller. Bir gaz olan ozon, şehirlerdeki hava kirliliğinin önemli bir parçasıdır. Ozon, hava kirliliğini oluşturduğunda buna da smog denir.

Hava Kirliliğinin Kaynakları Nelerdir?

Hava Kirliliğinin temel nedenlerini inceleyelim:

  1. Fosil yakıtların yakılması: Petrol, kömür ve diğer fabrika atıkları gibi fosil yakıtların yanmasından salınan kükürt dioksit hava kirliliğinin başlıca sebeplerinden biridir.
  2. Tarımsal faaliyetler: Amonyak, tarımla ilgili faaliyetlerden çok yaygın kullanılan yan üründür ve atmosferdeki en tehlikeli gazlardan biridir.
  3. Fabrikalardan ve egzozlardan yükselen gazlar: İmalat sanayileri havaya çok miktarda karbon mon

Yorum yapın

meritking giriş meritking kingroyal giriş kingroyal madridbet