EYT Konusunda En Çok Merak Edilen Konuların Cevapları

1. EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) nedir?
EYT, emeklilik yaşını doldurmuş olan ancak prim gün sayısı tamamlanamamış kişilerin yaş haddi nedeniyle emekli olamaması durumunu ifade eder.

2. EYT’nin sebebi nedir?
EYT’nin nedeni, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen prim gün sayısının tamamlanamaması nedeniyle emeklilik yaşının dolmasına rağmen emekli olamayan kişilerin mağduriyetinin giderilmesidir.

3. EYT’lilerin talepleri nelerdir?
EYT’liler, prim gün sayısı tamamlanmaması nedeniyle emekli olamayıp yaş haddinden dolayı çalışmak zorunda kaldıklarını, işlerine son verildiğinde yaşlılık aylığı alamayacaklarını ve mağdur olduklarını belirterek haklarının verilmesini talep etmektedirler.

4. EYT’lilerin kazanımları nelerdir?
EYT’lilerin talepleri, son dönemde yapılan düzenlemelerle kısmen karşılanmıştır. Bu düzenlemelerle birlikte prim gün sayısı tamamlanamayan ancak emeklilik yaşını dolduran kişilerin yaş haddinden emekli olabileceği belirtilmiştir. Ayrıca, 2008 yılı öncesi Sosyal Güvenlik Reformu’nda prim gün sayısı azaltılan çalışanlar için prim gün sayısı eski haline getirilmiş ve prim farkının iadesi yapılmıştır.

5. EYT konusu ne zaman çözümlenecek?
EYT konusunun tamamen çözümlenmesi için yapılması gerekenler hakkında hükümet yetkilileri ve sendika temsilcileri arasında görüşmeler devam etmektedir. Çözüm sürecine dair net bir tarih verilmemektedir.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Hakkında Merak Edilenler

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi meclisten geçerek yasalaştı. Bu düzenleme ile birlikte EYT ve emeklilik konularına dair birçok soru da gündeme geldi. Bu yazımızda, EYT hakkında merak edilen hususları ele alacağız.

Hitap Verileri Kim Tarafından Güncellenecek?

SGK Hitap programı, kurumlar tarafından girilen veriler doğrultusunda yaş hesabını yapar. Eğer kişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce işçi, esnaf ya da memur olarak hizmet vermiş ise, kurumlar tarafından tutulan kayıtlarda bu durum belirtiliyorsa, kurumlarca da emekli edilmelerinde bir sakınca olmayacaktır. Ancak daha detaylı bilgi için SGK ile görüşmek uygun olacaktır.

Kurum Hitap Verilerini Güncellemeyebilir mi?

EYT kapsamına giren personellerin ya da herhangi bir personelin SGK Hitap programında yaşları görünmüş olsa da emekliye sevk etme işleminde bir sıkıntı olmayacaktır. SGK, bu hususları dikkate alarak işlem yapacaktır.

Kurum, Emekli Olmak İsteyen Personelin İşlemlerini Geciktirebilir mi?

Emeklilik talepleri kişilerin kendilerine ait bir tercihtir. Bu nedenle kurumlar da 5510 sayılı Kanun Madde 48 hükmüne göre işlem yapmakla mükelleftir. Kanuna göre emeklilik işlemleri geciktirilse dahi kişiler, en az 1 ay bekleyerek görevlerini bırakabilirler. 1 ay beklemenin ardından kişinin emeklilik işlemlerinin başlatılacağı ve emekli olabileceği söylenebilir.

Emeklilik Talebinde Bulunan ve Kullanmamış Olan Yıllık İzinlere Sahip Personel Ne Yapmalıdır?

Devlet Memurları Kanunu’nda, kullanılmayan izin süreleri için ödeme yapılmasına imkan veren bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle izinlerinizi kullanabilir veya emeklilik hakkınız olduğunda herhangi bir izin talep etmeden ve başka bir şart aranmadan emekli olabilirsiniz.

Ideal Emeklilik Başvuru Tarihi Nedir?

Memurların hizmet süreleri aybaşı ve ay sonu olarak hesaplanır. Ayın 15’inde görev maaşını alıp 16’sında emekli olan bir memurun hizmeti, bir sonraki ayın 14’ üne kadar esas alınır ve ayın 15’i itibariyle de emekli maaşı ödenmeye başlanır. Bu hesap genellikle memur maaş katsayılarının uygulandığı Ocak ve temmuz ayları itibariyle yapılan bir işlemdir.

Emekli Olacak Personel Hangi Kuruma Başvuracak?

SGK’dan herhangi bir yazı alınmasına gerek olmadan sadece kuruma gidilerek emeklilik başvurusunda bulunulabilir. Olası durumlarda ve problem çıkması halinde SGK’dan emekli olabilir yazısı alınabilir.

Kurum Emekli Olacak Personeli Bilinçli Olarak Geciktirebilir Mi?

657 sayılı Kanunun ilgili maddelerinde memurların görevlerinden ayrılma durumlarıyla ilgili hükümler bulunmaktadır. Kişilerin emeklilik talebini dikkate almak zorunda olan kurumlar, emeklilik işlemlerini başlatacaktır.

Yıllık İzinini Kullanmak İsteyen Personel İçin Yol Haritası

657 sayılı Kanun hükümlerinde ve memurlarla ilgili diğer ilgili mevzuatlarda yıllık izin kullandırılma veya kullanma zorunluluğuna ilişkin hükümler bulunmamaktadır. Amirin uygun gördüğü zaman dilimlerinde yıllık izinler kullanılabilmektedir.

İşverenler EYT’de Nasıl Bir Yol İzleyecek?

EYT kapsamında olan kişilerin işten çıkarılma işlemlerinde normal emeklilik prosedürleri kullanılacaktır. İşveren, emekli olacak olan çalışana hakkı olan kıdem tazminatını ödeyecektir. EYT’lilerin kıdem tazminatı için Kredi Garanti Fonu’ndan destek verilecektir. Emekli olan kişiler, 30 gün içerisinde aynı işyerinde çalışmaya başlamaları durumunda yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından faydalanabileceklerdir.

EYT Kapsamında Emekli Olanlar Ne Kadar Aylık Alacaklar?

Asgari emekli maaşı 5 bin 500 lira olmasına rağmen, prim ödemesi gün sayısı, çalışılan sigorta kolu, kazanç ve hizmet yılına bağlı olarak maaşlar değişiklik gösterebilmektedir. Aylık bağlama oranları ortalaması 8 bin 733 lira olmakla birlikte bu oran SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için farklılık göstermektedir. SSK emeklileri için 7 bin 797 lira, Bağ- Kur’dan emekli olanlar için 5 bin 811 lira, Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar için maaş 12 bin 389 lira olacaktır.

EYT Başvurusu Nasıl Yapılır?

EYT başvurusu için öncelikle E-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır. “Gelir, Aylık Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi Belgesi” ve ardından yeni başvuru sekmesi tıklan

Yorum yapın

meritking giriş meritking kingroyal giriş kingroyal madridbet