Çevre kirliliği, dünya genelinde en büyük sorunlardan biridir. Doğal çevre ve insanların yaşamlarını derinden etkileyen bu olgu, pek çok farklı sebepten kaynaklanabilir. Hava, su ve toprak kirliliği gibi çeşitleri bulunan çevre kirliliği, doğal döngüleri bozarak çevreye zarar verir. Endüstriyel faaliyetler, enerji üretimi, ulaşım ve şehirleşme gibi insan faaliyetleri, çevre kirliliğinin temel nedenleri arasındadır. Bununla birlikte, çevre kirliliğinin etkileri büyük ölçüde olumsuzdur. Doğal hayatı yok ederek ekolojik dengeyi bozar, insan sağlığını etkiler ve iklim değişikliğine sebep olur. Bu nedenle, çevre kirliliği ile mücadele edilmesi gerekmektedir.
Çevre Kirliliği Nedir?
Çevremizin doğal olmayan yollar ile insan tarafından bozulmasıdır. Çevre; dünyamız üzerinde yaşamakta olan canlılarının hayatları boyunca yaşamlarını sürdürdüğü dış ortamdır. Farklı bir bakışla ”ekosistemin” kendisidir.
Çevre Kirliliği Nedir Kısaca?
Çevre Kirliliği, tüm dünyanın bugün karşı karşıya kaldığı en büyük zorluklardan biri olarak kabul edilmektedir. Endüstri devrimi ile başlayan ve yavaş yavaş genişleyen bu süreçte dünyaya büyük zararlar verdi. Kapsamlı olarak, ekolojik renklendirme üç temel kirlilik türünden oluşur; örnek hava, toprak, su, Çevre kirliliği yüzyıllar boyunca var olmuş, ancak 19.yüzyıldaki sanayi devriminden sonra önemi git gide anlaşılmıştır.
Çevre Kirliliğinin Nedenleri Nelerdir Maddeler Halinde
- Endüstriler: Endüstriler, özellikle fosil yakıtların kullanımının artmasından dolayı, yukarıda da anlatıldığı gibi, sanayi devriminin başlangıcından beri çevreyi kirletmektedir.
- Ulaşım: İnsanlar seyahat etmek için hayvan gücünden vazgeçtiğinden beri, çevre kirliliği daha da artmıştır.
- Tarımsal Faaliyetler: Tarım, su ve toprağın kirlenmesinden sorumludur. Neredeyse tüm pestisitler kimyasal maddelerden yapılır.
- Ticaret Faaliyetleri: Mal ve hizmetlerin üretimi ve değişimini içeren ticaret faaliyetleri. Mallarla ilgili olarak, kirlenmeye paketleme ambalajlama veya çoğunlukla taşıma neden olabilir.
- Konutlar: Son olarak, yerleşim alanları da kirlilikten nasibini almıştır.
Çevre Kirliliğinin Etkileri
Çevre kirliliğinin temel nedenlerini belirlediğimize göre, birde olumsuz etkilerini inceleyelim:
- İnsanlar Üzerindeki Etkileri: Çevre kirliliğinin insanlar üzerindeki etkileri temelde fizikseldir ancak uzun vadede kimyasal etkilere de dönüşebilir. Bizim için en bilinen sorunlar, alerjiler, astım, gözlerin tahrişi ve burun geçişleri veya diğer solunum yolu enfeksiyonlarıdır.
- Hayvanlar Üzerindeki Etkileri: Çevre kirliliği, temel olarak hayvanları, yaşadıkları çevreye zarar vermeleri ve böylece yaşaması için toksik hale getirmesi yoluyla etkilemektedir.
- Bitkiler Üzerindeki Etkileri: Hayvanlar, bitkiler ve özellikle ağaçlar, asit yağmurlarıyla tahrip olabilir, alt atmosferdeki ozon bitki solunumunu engeller ve zararlı kirleticiler su veya topraktan emilebilir.
- Ekosistem Üzerindeki Etkileri: Kısaca, sadece insan faaliyetlerinin yarattığı, çevre kirliliği, ekosistemi olumsuz yönde etkilemektedir.
Çevre Kirliliği Nasıl Önlenir?
Atıkları azaltmak, enerji tasarrufu yapmak ve kirliliği önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
- Yeniden kullanılabilir ürünler kullanılmalıdır yada fazla kullanılmayan ürünleri ödünç al, kirala yada paylaş.
- Geri d