Bisiklet İcadından Günümüze Gelinceye Kadar Hangi Değişimlere Uğramıştır

İlk bisikletin kim tarafından ne zaman icat edildiği kesin olarak bilinmemektedir. 1970’li yıllarda, Fransız Comte de Sivrac tarafından, icat edilen “celeripede” ismi iki tekerlekli aracın, gövdesi sert ahşaptan yapılmıştır. Selesi, gidonu ve pedalı yoktu. Ayakların hareket ettirilmesi ile çalışıyordu. Vücudun sağa sola hareket ettirilmesiyle, yön değiştiriyordu. Zamanla birçok değişim gösteren bisikletin, günümüzde daha hafif, dayanıklı maddelerden üretilmekte, birçok fonksiyonu ve çeşidi bulunmaktadır.

Bisikletin İcadı  

Comte de Sivrac tarafından, tekerlekli, bisiklete benzer aracı keşfetse de, Alman Braron Karl Von, gidonu, selesi olan draisienne isimli bisiklet tasarladı. Kütlesi 22 kilogram olan aracın, gövdesi ahşaptan, jantları demirden yapılmıştır. Pedalı bulunmayan araçta, fren tertibatı da bulunuyordu.

İskoç Kirkpatrick MacMillan 1839 yılında, gövdesi demir çubuklardan bisiklet geliştirdi. Ön ve arka teker arasına bağlanan krank sayesinde, hareket ettiriliyordu.

1960’lı yıllara gelindiğinde, Fransız Pierre Michaux ve oğlu’nun geliştirdiği, velocipede isimli bisiklette, pedallar ön tekere sabitti. Ağır ve sürtünme kuvveti fazlaydı. 1868 yılında sarsıntıları azaltmak için, Fransız Traffault, tekerleri kauçukla kapladı. 1870’li yıllarda İngiliz James Starley, Penny farthing ismini verdiği bisiklette, ön teker küçük, arka teker oldukça büyüktü. Sele büyük üzerinde, pedallar küçük tekerde bulunuyordu. Denge problemi nedeni ile fazla tutulmadı.

1885 Yılında İngiliz John Kempp Starley, tarafından geliştirilen bisiklette, günümüzde kullanılan bisiklet tekerlere ve zincire sahipti. Bu sayede denge problemi de çözülmüş oldu. Tekerleri hava ile şişen, vitesli sistemler, 1880 yılından sonra geliştirildi. Günümüzde bisikletler daha kullanışlı, daha hafif malzemelerden yapılmaktadır.

Bisikletin Faydaları

İlk icat edildiğinde, ne amaçla yapıldığı bilinmemekle birlikte, günümüzde bisiklet, bir çok amaca hizmet etmektedir. Günümüzde Dağ, yarış, günlük kullanım için bir çok çeşidi üretilmektedir. Hava kirliliğinin önemli bir bölümünü, fosil yakıtlı araçlarda kaynaklanmaktadır. Doğa ile dost olan bisikletler, daha ekonomik ve pratik ulaşım aracıdır. Bisiklet kullanmanın, zindelik vermek, kas gücünü artırmak, istenmeyen kilolardan kurtulmak, stresi azaltmak, vücut direncini artırmak gibi faydaları da vardır. Bir çok ülkede, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için, bisiklet yolları yapılmaktadır.

Yorum yapın

meritking giriş meritking kingroyal giriş kingroyal madridbet