Güncel Altın Fiyatları ile; Gram, Çeyrek, Ziynet, Kilo, Reşat Altın Fiyatları Puuv ile anlık olarak takip edin. Sizde Altın hesabı yapmak için anlık altın fiyatlarını öğrenin.
[altinfiyati_tablo]
Altın, kimyasal element olarak simgesi Au olan, sarı renkteki bir metaldir. Altın, birçok farklı alanda kullanılmaktadır, ancak en yaygın olarak takı ve dekoratif eşyaların yapımında kullanılır. Altın ayrıca finans piyasalarında da büyük önem taşımaktadır ve birçok yatırımcı tarafından değerli bir varlık olarak görülmektedir.
Gram Altın Hakkında Bilgiler
Yatırımcılar arasında son yıllarda adını fazlaca duymaya başladığımız gram altın kavramı, aslında eskiden beri vardı. Ama genel olarak hediye götürülen çeyrek altının fiyatları yükselince, alternatif bir tür olarak yaygınlaşmaya başladı. Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte kişiler daha uygun fiyatlı olan türleri tercih etti. Aynı zamanda yatırım amacıyla da 24 ayar gram altın, çeyrekliğe göre daha avantajlı görünmektedir.
Adından da anlaşılacağı üzere gram altın, farklı gramajlarda üretilen türdür. Ülkemizde İstanbul Altın Rafinerisi tarafından üretilen gram altın nedir, yatırımı nasıl yapılır sorularının cevabını ayrıntılı bir şekilde inceleyelim:
Gram Altın Nedir?
Gram altın, İstanbul Altın Rafinerisi AŞ’nin (İAR) tescilli ürünü ve markasıdır. 1996 yılında kurulan İstanbul Altın Rafinerisi’nin ortakları arasında; İstanbul Altın Borsası, Vakıfbank, Şekerbank ve İş Bankası yer almaktadır.
Yönetim kurulunda ise Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müsteşarlığı, bir üye tarafından temsil edilmektedir. İAR, Türkiye’nin tek resmi altın rafinerisidir ve üretmiş olduğu altınlar, Darphane başta olmak üzere tüm dünyada kabul görmektedir.
Gram Altının Özellikleri Nelerdir?
Gram altın; 0.5, 1, 2.5, 5, 10, 20, 50 ve 100 gram gibi farklı ağırlıklarda olabilirler. Bunlar; İstanbul Altın Rafineri tarafından sertifikalı olarak üretilirler. Aynı zamanda 22 ve 24 ayar olmak üzere iki farklı saflık dereceğine sahip olabilirler. 24 ayar olanlar 0.995 saflıktaki; 22 ayar olanlar ise 0.916 saflıktaki has altından üretilirler.
İstanbul Altın Rafinerisi tarafından üretilen gram altınlar, London Bullion Market Association tarafından onaylı ve sertifikalıdır. Gram altın ile ilgili yapılan yorumlara baktığımız zaman en belirgin özelliklerinin; likiditesinin oldukça yüksek ve anında paraya çevrilebilen bir ürün olduğu görülmektedir.
Altınkaynak Nedir?
Bilindiği gibi ülkemizde altın belli şirketlerden sağlanmaktadır. Bölgesel olarak Türkiye’ye dağıtılan bu altınlar, farklı fiyatlara sahip olmaktadır. Çünkü kuyumcuların kendi paylarını eklemesi ve o bölgeye ulaşım masrafları da altın fiyatına eklenmektedir.
Bu durum ise altın fiyatının belli şirketlere göre aranmasına neden olmaktadır. Altınkaynak isimli şirket, Türkiye’nin en büyük altın distribütörlerinden birisidir. Şirket tarafından dağıtılan altın ürünleri ise belli bölgelerdeki yatırımcıların baz aldığı fiyatların başında gelmektedir.
Altınkaynak Şirket Hakkında Bilgiler
1983 yılında kurulan Altınkaynak Şirketler Grubu, kuyumculuk faaliyeti göstermektedir. Zamanla dövizleri ve gayrimenkulleri de faaliyet alanlarına eklemişlerdir. 1989 yılında müessese olarak döviz alım satımına başlayan ilk isimlerden biri olmuşlardır. Sektörün güvenilir şirketlerinden olan Altınkaynak, 2000 yılında İstanbul Altın Borsası üyesi olmuştur. Bu şekilde sektördeki yerini güçlendiren şirket, profesyonel kuyumculuk hizmetine ek olarak altın fiyatları için de baz alınan yerlerden biri haline gelmiştir.
Altınkaynak Hangi Altın Türleri için Fiyat Veriyor?
Altınkaynak şirketi, hem toptan hem de perakende altın fiyatı veriyor. Şirket; has altın, külçe altın, Ata Cumhuriyet ve gümüş için toptan fiyat paylaşıyor. Aynı zamanda toptan olacak şekilde eski çeyrek, yarım, teklik ve gremse altın almak isteyenlere de hizmet veriyor. Perakende bazında fiyat verdiği ürünler; 22 ayar bilezik, 18 ve 14 ayar altın, çeyrek, yarım, teklik, gremse, Ata Cumhuriyet, Reşat, Hamit ve gram altındır. Bu altın türleri için alış satış fiyatlarını verirken, çeşitli hesaplama olanakları da sunmaktadır. Altinfiyatlari.biz olarak sizlere Altınkaynak şirketinin fiyatlarını da tek sayfada sunuyor.
Ata Altın Hakkında Bilgiler
Gerek görünümü gerekse halk arasında dilden dile dolaşımı nedeniyle Cumhuriyet altını ile karıştırılan Ata altın, yatırım amacıyla en çok tercih edilen türlerden birisidir. Aslında Cumhuriyet altının bir türüdür ve özellikleri ile ondan ayrılmaktadır. Bu nedenle iki türün aynı olduğunu söylemek yanlıştır. Genellikle internette ikisinin aynı altın türü olduğunu söylerler; ama bu yanlış bir ifadedir.
Ata Altın Nedir?
Ata altın, Cumhuriyet altının bir türüdür. Cumhuriyet altınları 2 gruba ayrılır ve her grupta 5’er tür bulunmaktadır. Bu gruplar, sikke ve ziynet olarak 2’ye ayrılırken; içerdikleri türler de buna göre isimlendirilir.
Ata altın ise birlik sikke altın olarak tanımlanır ve birlik ziynet altından birçok yönden farklıdır. Görüntüleri ve gramları arasında bariz farklılıklar bulunmaktadır. Eğer bu özelliklerini öğrenirseniz herhangi bir sorun yaşamadan Ata altın yatırımını yapabilirsiniz.
Ata Altının Özellikleri Nelerdir?
Ata altın; 22 ayardır ve 7,216 gramdır. 22 mm çapındadır ve içindeki has altın oranı 6,614 gramdır. Üzerinde belirgin bir Atatürk portresi bulunmaktadır ve bu nedenle halka arasında Ata altın, Ata lira gibi şekillerde tanımlanır. Atatürk portresi bulunan yüzünde “Hakimiyet Milletindir” ve Ankara yazılıdır.
Ata altınların en belirgin özelliklerinden birisi, şüphesiz yatırım için en çok tercih edilen türlerden olmasıdır. Birçok kişiye göre Ata altınlar, işçilik maliyetinin de olmaması nedeniyle uzun vadede kazançlı bir yatırım sunmaktadır.
Ata Altın ile Ziynet Altının Farkları
Ata altın, ziynet altınlara göre daha küçük çaplıyken, daha kalındır. Kenarları tırtıklı düzdür. Atatürk portresi olan yüzün diğer tarafında Türkiye Cumhuriyeti ibaresi ile Cumhuriyetin kuruluş tarihi olan 1923 rakamı yazılıdır. Bu tarihin altına çizgi çizilerek hem basım tarihi hem de Cumhuriyetin kaçıncı yıldönümü ise o rakam yazılır.
Ziynet altınlarında ise kenar süslemeleri ve 7,016 gram olması en bariz farktır. Atatürk portresi bulunan yüzünde kenar süslemeleri, yıldızlar ve nakışlar vardır. Kenarları tırtıklı eğiktir. Diğer yüzünde ise Türkiye Cumhuriyeti yazılıdır ve hangi yıl basımı yapıldığı yazmaktadır. Tarih değişiklikleri ise miladi takvim yıl başında yapılır. Ata altın tarih değişikliği ise her yıl 29 Ekim’de yapılmaktadır.
Ata altın ile Cumhuriyet altının diğer türü olan ziynet arasında, yukarıda gördüğünüz gibi bariz farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle ne Cumhuriyet altınıyla ne de ziynet altın ile aynıdır denemez. Aynı zamanda birlik ziynet altın, birlikte sikke altına (Ata altın) göre biraz daha düşük fiyatlıdır. Ata altın fiyatı ile neredeyse 200 lira daha fazladır ve bunun nedeni gramlarının farklı olmasıdır.
Bilezik Fiyatları Sayfası Hakkında Bilgiler
Bilezik, hanımların yatırım ve süs dendiği zaman akla gelen ilk aksesuarıdır. Eskiden gelinlere düğünlerde takılan bilezik sayısı konuşulurken, günümüzde kaç ayar hangi tür bilezik takıldığı bile konuşuluyor. Yine de yatırım anlamında bakıldığı zaman bilezik pek uygun bir seçenek değildir. Yatırım amaçlı en uygun tür olarak, 22 ayar düz bilezikler gösterilmektedir. Diğer süslü ve albenili olan bilezikler ise işçilik masraflarının yüksek olması nedeniyle yatırım amaçlı düşünülmemelidir. Bilezik yatırımı yapmak, eski zamanlardan beri Türk kadınlarının vazgeçilmezlerindendir. Biriktirilen para ile gelecek zor zamanlar için bilezik alınarak saklanır.
22 Ayar Bilezik Nedir?
Yüzde 91,6 saflıktaki 22 ayar bilezikler, yatırım amacıyla düz şekilde tasarlanmaktadır. Elbette süslü ve işlemeli olanları da vardır. Bunlar, yüksek fiyatlı olmalarına rağmen satarken çok değer kaybetmektedir. Çünkü işçilik maliyeti düşüldükten sonra hesaplama yapılır. İşlemesi çok olduğu için işçilik maliyeti de yükselmektedir. Düz bilezikler bu nedenle yatırıma daha uygundur. Yatırım için Adana, Mersin burma gibi işçiliksiz bilezikleri tercih edebilirsiniz.
18 Ayar Bilezik Nedir?
Kuyumcuların vitrininde görüp dikkatinizi çeken altın bileziklerin büyük bir çoğunluğu 18 ayardır. Aynı zamanda takı setleri, kolye, küpe, bileklik gibi türlerde de genellikle 18 ayar altın tercih edilmektedir. 18 ayar bilezik, yüzde 75 oranında altın içermektedir. 24 ayar olan saf altına göre 18 ayar altın, takı ve süs eşyaları için tercih edilmektedir. Katkı metalleri, genel olarak bakır ve gümüş olmasına karşın diğer metaller de kullanılabilmektedir.
14 Ayar Bilezik Nedir?
14 ayar altın; yüzde 58,5 oranında altın ve yüzde 41,5 oranında katkı madenleri içermektedir. Bu madenler; bakır, gümüş, nikel, çinko veya bunların karışımı olabilir. Karışımda kullanılan madenlerin oranlarına ve türlerine göre kırmızı, pembe, sarı ve yeşil altın oluşumu ortaya çıkmaktadır. 14 ayar altın bilezik fiyatı ise alaşımdan uygulanan işçiliğe kadar birçok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genellikle 14 ayar altın; kolye, küpe, yüzük ve süs bilezik yapımında kullanılmaktadır. 14 ayar altın bilezik, yüzde 60 altın içeren bir alaşımdır. Bu oran, kuyumculuk dilinde 14/24 şeklinde ifade edilir. Ayrıca takı üretiminde kullanılan ve 14 ayar olması beklenen altın eşyalar için de bu oran söz konusudur.
Cumhuriyet Altını Hakkında Bilgiler
Yüksek gelir grubuna yönelik bir yatırım aracı olarak görülen Cumhuriyet altını, birikimlerinizi değerlendirebileceğiniz bir diğer türdür. Farklı çeşitleri bulunan Cumhuriyet altını, ziynet ve sikke olarak iki ana gruba ayrılır.
10 farklı çapta üretilen Cumhuriyet altınları, Darphane tarafından üretilmektedir. Oldukça kıymetli görüldüğünü de söylemekte yarar vardır. Yüksek fiyattan alıcı bulan Cumhuriyet altını, yüksek miktardaki birikimlerin değerlendirilmesi için uygun görülmektedir.
Cumhuriyet altını nedir, türleri nelerdir, ayar ve ağırlıkları nedir gibi bilgilerin yanı sıra yatırımının nasıl yapıldığı hakkında da bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz:
Cumhuriyet Altını Nedir?
Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile standartları belirlenen Cumhuriyet altını, para yerine geçebilen ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden bir altın türüdür. Yalnızca Darphane tarafından basımı yapılmaktadır.
Cumhuriyet altınlarının yalnızca Darphane tarafından üretilmesinin nedeni ise 1738 Sayılı TBMM Kararı ve 234 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince üretimin sağlanmasıdır. Yani ağırlıkta, ayarda ve kalitede, güven ile standardı sağlamak amacıyla sadece Darphane tarafından üretilmektedir.
Darphane’nin Cumhuriyet altını satışı yoktur. Sipariş veren kişi, külçe altınını Darphane’ye verir ve karşılığında istediği çeşidi belirtir. Darphane ise bu talebe göre üretimini gerçekleştirir. Darphane ürettiği bu Cumhuriyet altınlarını, yalnızca 995/1000 saflıktaki 24 ayar standart külçe altınlardan üretmektedir.
Cumhuriyet Altını Çeşitleri Nelerdir?
Birkaç farklı türü bulunan Cumhuriyet altınları, 22 ayar altından üretilmektedir. Tür bakımından sikke ve ziynet olarak ikiye ayrılır. Cumhuriyet altınları her iki grupta; beşlik, ikibuçukluk, birlik, yarımlık ve çeyreklik olmak üzere 10 farklı çap ile ağırlıkta üretilmektedir.
Birlik sikke altınlar, 7,216 gram 22 mm çapında ve birlik ziynet altınlar, 7,016 gram 30 mm çapındadır. Diğer sikke ve ziynet altınların gramlarına da bunlara göre ayarlanmaktadır. Bu türlere ait bilgileri tablo halinde inceleyelim:
Altın Adı | Sikke (Ata) Altın Adet Gramajı | Çapı (mm) | Ziynet altın adet gramajı | Çapı (mm) |
Çeyrek Altın | 1,804 | 14,75 | 1,754 | 18 |
Yarım Altın | 3,608 | 18 | 3,508 | 22 |
Birlik | 7,216 | 22 | 7,016 | 30 |
İki Buçukluk | 18,040 | 30 | 17,540 | 40 |
Beşlik | 36,080 | 35 | 35,080 | 45 |
Gümüş Hakkında Bilgiler
Genellikle bir süs eşyası veya takı olarak gördüğümüz gümüş, aynı zamanda finans piyasalarında işlem gören değerli madenlerdendir. Altına en yakın alternatif olarak görülmektedir. Düşük fiyatları ile geniş bir yatırımcı kitlesine hitap etmektedir. Buna karşın çabuk deforme olan yapısı nedeniyle uzun süreli bekletmeye uygun değildir.Gümüş fiyat grafikleri incelenildiğinde altının ons fiyatı ile benzerlik göstermektedir.
Durduğu yerde kararan ve değer kaybeden gümüşe, günümüzde fiziki olmayan şekillerde yatırım yapmak mümkündür. Fiziki olmayan işlemlerin artmasıyla birlikte gümüş, gereken ilgiyi görebilmiştir. Gümüşün, altın alternatifi olmasının yanında; düşük gelirli yatırımcıların tercih edebileceği, güvenilirlik özelliği ile yüksek gelirli yatırımcıların da portföyünde yer aldığı bilinmektedir. Yatırımı dışında sanayinin birçok dalında da kullanılan gümüş, oldukça kıymetli bir madendir.
Şimdi gümüş nedir, özellikleri ve türleri nelerdir gibi konulara hep birlikte göz atalım:
Gümüş Nedir?
Periyodik cetvelde Ag sembolü ile gösterilen gümüş; parlak beyaz renkli, değerli bir metalik elementtir. Evlerimizde kullandığımız birçok süs eşyasında sıklıkla kullanılır. Çoğunlukla takı ve ziynet eşyalarının yapımında kullanıldığı da bilinmektedir. Fotoğrafçılık, elektronik, para üretimi, alaşımlar, dişçilik, bilgisayarlar gibi geniş bir sektörel kullanım alanına da sahiptir. Bu nedenle petrolde olduğu gibi gümüşün de kıymetli bir yatırım aracı olduğu söylenebilir.
Tarihi çok eskilere dayanan gümüşün, altın ve bakırdan sonra keşfedildiği bilinmektedir. Milattan Önce 3100 yıllarında Mısırlılar ve Milattan Önce 2500 yıllarında Çinliler ile Persler tarafından kullanıldığı da söylenmektedir. Özellikle Yunan tarihinde Atina’da gümüş madenlerine rastlanmaktadır. Ayrıca gümüşü ilk işleyenlerin de Romalılar olduğu iddia edilir. Milattan Önce 800 yıllarında ise Nil Nehri havalisinde para olarak kullanılmaya başladığı da bilinenler arasındadır.
Endüstrileşmenin artmasıyla birlikte karışık ve saf olmayan gümüş filizleri üzerinde çalışılmıştır. Günümüzde ise gümüş; genellikle bakır, kurşun ve çinko üretiminde yan ürün görevi görmektedir. Dünyanın birçok yerinde gümüş bulunmasına rağmen, doğal gümüş kaynaklarının az miktarda olduğu bilinmektedir. Norveç, Güney Peru, Colorado gibi ülkelerde yapılan kazılarda, büyük gümüş külçelerine rastlanmıştır. Aynı zamanda 1860 yılında İspanya’da 8 tonluk bir gümüş külçesi çıkarıldığı da bilinenlerdendir.
Gümüş, tarihte çeşitli yöntemlerle cevherlerden ayrıldığı söylenir. Gümüş üretiminde bilinen en eski metot ise kurşunla karıştırma yöntemidir. Bu yöntemle; gümüş cevheri veya saf olmayan gümüş ürünleri, kurşun veya kurşun filizleriyle basit bir fırında eritilir. Ardından gümüş – kurşun karışımı elde edilir. Bu şekilde de kolayca saf gümüş kazanılır. Gümüş üretiminde diğer yöntem ise amalgama metodudur. Bu yöntemde; çamur haline getirilen gümüş cevheri, tuz ve cıvayla muamele edilir. Böylece elementel gümüş eldesi sağlanır.
Gümüşün Özellikleri Nelerdir?
Değerli madenlerden birisi olan gümüş, ışığı iyi yansıtan, dövülebilen, yumuşak ve sünebilen bir metaldir. Örnek vermek gerekirse; 1 gram gümüş 2 kilometre uzunluğunda bir tele dönüştürülebilmektedir. Bakıra göre daha zor, altına göre daha kolay bir şekilde oksitlenmektedir. Atom numarası 47; atom ağırlığı 107,87 gramdır. 961,9 °C sıcaklıkta erir ve 1950 °C sıcaklıkta kaynar. Özgül ağırlığı ise 10,5 g/cm³’tür.
Gümüş kararmasının yaşanma sebebi ise havada bulunan hidrojen sülfür ve kükürttür. Az miktardaki hidrojen sülfürle donuklaşır ve kararmaya başlar. Uzun süreli kullanılmayan gümüş, bu nedenle kararmakta ve değer kaybetmektedir.
Fiziki olarak yatırımını engelleyen en önemli konu da kararmasıdır. Temiz hava ve su içerisinde kararlı yapısını korumaktadır. Atmosferde ise oksitlenmeye karşı büyük bir direnç göstermektedir.
Gümüşün Çeşitleri Nelerdir?
Dünyanın ‘sterling silver’ olarak tanıdığı gümüş, birkaç farklı türe sahiptir. Dünyada kabul gören gümüş karışım oranları, 925 gram gümüş ve 75 gram diğer metallerdir. Gümüş karışımlarında en çok bakır kullanılmaktadır. Takı ve mücevherat olarak kullanımında da genellikle bu oranlarda gümüş karışımları kullanılmaktadır.
Hamit Altın Sayfası Hakkında Bilgiler
Reşat altın ile aynı fiyata sahip olan Hamit altın, II. Abdülhamid döneminde basılmıştır. Hicri takvime göre 1293 yılında basılan Hamit altın ile Reşat altın arasındaki en büyük fark, görünüşleridir. Bunun dışında da bir farkı yoktur. Yatırım amacıyla çok kullanılmazlar ve yüksek fiyatları ile belli bir gelir grubuna hitap ederler. Altın yatırımcıları genellikle, birikimlerini değerlendirme amacıyla gram veya ons bazında altını tercih ederler.
Önemli altın türlerinden olan Hamit altın hakkında bilgileri sizler için bir araya getirdik:
Hamit Altın Nedir?
Miladi takvime göre 1876 yılında, Sultan İkinci Abdülhamid döneminde çıkarılan altınlara, Hamit altın denir. Tahmin edeceğiniz gibi ismini Sultan Abdülhamid’in adından almıştır. Bazı basımları, etkisini kaybetmiştir ve tedavülden kalkmıştır. Ayrıca çok az sayıda piyasada bulunurlar. Hamit altın, 22 ayar altından yapılmıştır ve 7,2 gram ağırlığındadır. Hamit altının; 2,5’luk ve 5’li olmak üzere iki türü bulunmaktadır. 2,5’luk denen Hamit altın, 18 gramdır ve 35 milimetredir. 5’li Hamit altın ise 36 gramdır ve 45 milimetredir.
Hamit ve Reşat Altın Arasındaki Farklar Nelerdir?
Üzerindeki işlemler, Reşat altın ile benzerlik gösterirler. Defne yapraklarından yapılmış bir çelenk ve alt kısmında çapraz duran iki meşale bulunmaktadır. Orta kısmında ise Osmanlı Tuğrası yer alır. Reşat altından farkı ise Abdülhamid’in imzasının bulunmasıdır. Hamit altınlarda, Osmanlı Tuğrası’nın altında hangi yıl basıldığını belirten tarih (basım yılı) bulunmaktadır. Arka yüzünde ise Osmanlı İstanbul Darphanesi’nde basıldığını belirten yazı vardır. Hamit altın normalde kulpsuz üretilmiştir; ama kullanım amacına göre kulp eklenebilmektedir. Sarı maden kullanılarak Hamit altına kulp eklenebilir ve kolye ucu olarak kullanılabilir.
Hamit Altın Yatırımı Nasıl Yapılır?
Yüksek fiyatları nedeniyle altın yatırımcıları, Hamit altını pek tercih etmemektedir. Yüksek gelir grupları ise gram veya ons bazında altın yatırımı yapmanın çok daha karlı olduğunun bilincindedir. Takı olarak kullanımı söz konusudur. Bunun dışında, piyasada da az miktarda bulunması nedeniyle yatırımının yapılmadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiş olan Hamit altın, Reşat ve Cumhuriyet altını gibi değerli türlerdendir. Tarihi eser niteliği taşıyan Hamit altın, yatırım yapma dışında daha çok kullanılmaktadır. Ayrıca Reşat altında olduğu gibi gerçeğini bulmanız da oldukça zordur. Bu nedenle yatırımınızı, Hamit altın ile yapmak yerine gram veya çeyrek altın gibi türlerle yapabilirsiniz.
Kuyumcuda yapılacak olan yatırımlarda; gram, çeyrek, tam, yarım ve 22 ayar düz bilezik türleri daha fazla tercih edilmektedir. Finans piyasalarında ise ons veya gram bazında yatırım yapılmaktadır. Yüksek miktarda teminatlarla altın yatırımı yapmak istiyorsanız; finans piyasaları sizin için çok daha iyi seçenekler sunmaktadır. Fiziki olmayan yatırım işlemleri ile yalnızca altın fiyatlarında meydana gelen dalgalanmaları değerlendirebilirsiniz. Aynı zamanda altın fiyatları düşerken, siz kazanmaya devam edebilirsiniz. Bunların yanında kaldıraçlı ve riskleri sınırlandırılmış yatırım işlemleri de finans piyasalarında sizlere sunulmaktadır. Finans piyasalarında yapılan altın yatırımları hakkında internette birçok bilgi ve ücretsiz eğitim bulunmaktadır. Bu eğitimlerden faydalanarak, altın yatırımını nasıl yapmanız gerektiğini risk almadan öğrenebilirsiniz.
İki Buçuk Altın Hakkında Bilgiler
Cumhuriyet altınları birlik ve ziynet olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır. İki buçuk altın ise birlik sikke grubunda yer alan bir türdür. Tıpkı Ata altın gibi diğer türlerden ayrılmasını sağlayan belirgin özellikleri vardır. Bu nedenle de ne Cumhuriyet altını ile ne de ziynet iki buçuk altın ile aynı olduğu söylenemez.
İki Buçuk Altın Nedir?
Türkiye Cumhuriyeti Başkanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basımı yapılan bir altın türüdür. Aynı zamanda külçe altınlarınızı Darphane’ye götürerek sizin için Cumhuriyet altını ve türlerini üretmelerini isteyebilirsiniz.
Diğer türlerle karıştırılmaması için çoğunlukla Ata 2,5’lu ismiyle anıldığını duyarsınız. Zaten ziynet altın türüyle tasarım anlamında karıştırılması mümkün değildir. Aynı zamanda bazı kişiler, Gremse altın için de iki buçuk altın tanımını kullanmaktadır. Ama Gremse ile Ata 2,5 altın arasında çeşitli farklar bulunur.
İki Buçuk Altının Özellikleri Nelerdir?
İki buçuk altın; 22 ayar, 18,04 gram ve 30 milimetre çapındadır. Tasarım olarak Ata altına benzer; ama büyüklüğü ve gramları farklıdır. Kısaca iki buçuk altın, Ata liraya göre daha büyük ve ağır bir Cumhuriyet altını türüdür. Ayrıca iki buçuk altın fiyatı da ata altına göre daha yüksektir.
İki buçuk altının görünüm özelliklerine baktığımız zaman, bir yüzünde belirgin Atatürk portresi bulunduğu görülür. Portrenin bulunduğu yüzünde “Hakimiyet Milletindir” yazısı ile Ankara ibaresi de yer almaktadır. Bu özelliği nedeniyle Ata 2,5 dendiğini de duyabilirsiniz. Arka yüzünde ise Türkiye Cumhuriyeti ibaresi ve basım tarihi yazılıdır. Basım tarihi Cumhuriyetin ilanı olan 1923 ile yıl dönümünün toplanması ile bulunmaktadır.
Yatırım için İki Buçuk Altının Kullanımı
İki buçuk altın fiyatı, yüksek olmasına karşın farklı gelir grubundan yatırımcıların ilgi gösterdiği bilinmektedir. Çünkü yatırımında işçilik maliyeti gibi sorunlar bulunmamaktadır. Aynı zamanda altının uzun vadeli ve güvenilir bir yatırım aracı olmasının özelliklerini barındırmaktadır.
Ek olarak fiziki olarak yapılacak altın yatırımlarında çok fazla altını bir arada bulundurmak yerine çeyrekliklerinizi iki buçuk altına dönüştürebilirsiniz. Elbette fiziki yatırımlar yerine günümüz yöntemlerini de tercih edebilirsiniz.
Yatırım trendlerinin yıllar geçtikçe değişmesi, iki buçuk altın gibi türler yerine gram ve ons bazında yatırımların sayısının artmasına neden olmuştur. Aynı zamanda fiziki yatırımların sayısı da azalmaktadır. Gerek saklanmasında yaşanan sorunlar gerekse hırsızlık gibi durumlarla karşılaşmamak için fiziki yatırımlar terk edilmektedir. Bankalar veya finans piyasalarında altın yatırımı yapılır hale gelinmiştir. Bu nedenlere bağlı olarak iki buçuk altın yatırımı pek tercih edilmemeye başlanmıştır.
Canlı iki buçuk altın fiyatları paylaştığımız bu sayfada, diğer kullanıcıların yorumlarına da göz atabilirsiniz. Diğer altın türleri ile fiyatlarını karşılaştırabilir ve kendiniz için en iyi yatırım türünü bulabilirsiniz.
Reşat Altın Sayfası Hakkında Bilgiler
Osmanlı Devleti zamanından kalan altın paralara, günümüzde Reşat altın olarak bilinmektedir. Fiyat olarak Cumhuriyet altınından biraz daha pahalıdır ve yatırım amaçlı tercihi fazla değildir. Cumhuriyet altınları, Reşat altına göre daha fazla tercih edilmektedir. Türk kadınlarının tasarruf sahibi olup olmadıklarını ölçmek için kullanıldığı bilinmektedir. Yani Reşat altını çok olan Türk kadınının, az olana göre daha tasarruflu olduğu söylenmektedir. Elbette günümüz koşullarında gelir gruplarında görülen farklılıklar nedeniyle bunun geçerli olduğunu söylemek yanlış olacaktır.
Reşat altını nedir, tarihçesi, çeşitleri ve yatırımı hakkında bilgileri sizlerle detaylı bir şekilde paylaşmak istiyoruz:
Reşat Altın Nedir?
Sultan 5. Mehmet Reşat döneminde çıkarılan altın paraya, Reşat altını denmektedir. Osmanlı Devleti zamanından kalan altınlar olarak da bilinirler. Piyasada gerçek Reşat altını bulmak oldukça zordur. Yaklaşık 7,2 gram ağırlığındadır ve 22 ayardır. 10 yıl boyunca tahtta kalan 5. Mehmet Reşat’ın basımı yaptırdığı Reşat altınların kenarında, defne yaptığı ve çapraz iki meşale bulunur.
Hamit altınlarda olduğu gibi ön tarafında Osmanlı tuğrası vardır. Ayrıca kaçıncı yıla ait olduğunu gösteren tarih de ön yüzdedir. Arka tarafında ise İstanbul Darphanesi’nde basıldığı, Arapça dilinde yazılıdır. Hamit altın ile Reşat altını arasındaki fark görünümleridir. Kulpsuz olarak tedavüle çıkmış olmasına karşın isteğe göre kulp takılabilir. Bu kulp sarı madenden üretilmektedir. Altın bir kulp isterseniz, özel olarak belirtmeniz gerekmektedir. Günümüzde gördüğümüz şekli, 1909 yılında Darphane kimyageri olan İbrahim Etem Ulagay tarafından yapılmıştır. O dönemde İngiltere’den getirilen saf bakır ile altın ayarı yapılmaktadır. İbrahim Etem Ulagay ise ülkemiz olanaklarında da bu ayarın yapılabileceğini söyler. Daha dayanıklı yeni bir alaşım elde etmeye çalışır. Dolaplarda bulduğu terk edilmiş hurda gümüşleri kullanarak yaptığı çalışmaları geliştirir. Böylece altın ayarlamada gümüş kullanılarak istenen sonucun elde edilebildiği ortaya çıkar. Reşat altınların da bu şekilde üretilmeye başlandığı bilinir.
Reşat Altın Yatırımı ile ilgili Bilinmesi Gerekenler
Herhangi bir kuyumcudan alacağınız Reşat altının, gerçek Reşat olmama ihtimali yüksektir. Piyasada gerçek Reşat altın bulmak gerçekten zordur. Bu nedenle güvendiğiniz bir kuyumcudan almanız gerekmektedir. Aynı zamanda Reşat altın aldığınız zaman bir sertifika veya yazılı bir kart almanız iyi olacaktır. Reşat altın konusunda yaşayabileceğiniz bir diğer sorun ise kuyumcuların Reşat altını ucuza geri almak için söylediği bahanelerdir. Eğer sürekli gittiğiniz kuyumcu dışında farklı bir tanesine giderseniz; “bu Reşat altın orijinal değil” veya “iyi Reşat altın değil” gibi söylemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle de olması gerekenden daha ucuza bozdurabilirsiniz. Mümkün oldukça sürekli gittiğiniz bir kuyumcudan altın alıp satmanızı öneririz. Gelelim birikimlerin değerlendirilmesi adına Reşat altın alma konusuna. Eğer amacınız, yatırım yapmak ve birikimlerinizin değer kazanmasını sağlamaksa kuyumcudan Reşat altın almak yerine diğer finans piyasalarında yatırım yapmak daha karlıdır.
Yarım Altın Sayfası Hakkında Bilgiler
Yarımlık olarak da adlandırılan yarım altın, kuyumcuda yapılan yatırımlarda en çok tercih edilen türlerden birisidir. Genellikle çeyrek veya Cumhuriyet altınının tercih edilmesinin yanında yarım altınlar, belli gelir grupları için daha uygun görülmektedir. Günümüzde ise genellikle gram bazında altın yatırımı yapıldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Verilerle de kanıtlanan bu durum, gram altın yatırımı yapmanın birçok açıdan daha avantajlı olduğunu da bizlere gösteriyor.
Yatırım yapma dışında genel olarak takı olarak tercih edilen yarım altın nedir, özellikleri nelerdir, yatırımı nasıl yapılır sorularının cevaplarına hep birlikte bakalım:
Yarım Altın Nedir?
Yarım altın; çeyrek altının 2 katı ve Cumhuriyet altınının yarısıdır. Bu nedenle yarımlık ismiyle de bilinmektedir. Yarım altınlar, 22 ayar altından üretilirler ve 3,50 gram ağırlığındadırlar. Has altın olarak karşılığı (24 ayar) ise 3,21 gramdır. Geri kalan 0,29 gramı ise bakır ve gümüşten oluşmaktadır. 22 milimetre çapındadır. Yarım altınların arka yüzünde yıldızlar içinde bir Atatürk portresi bulunur. Yıldızların etrafında ise nakış süslemesi bulunmaktadır. Ön yüzünde ise “Türkiye Cumhuriyeti” ibaresi ve basıldığı tarih bulunmaktadır. T.C. Darphanesi tarafından üretimi yapılan yarım altınlar, işçilik maliyetinin az olması nedeniyle tercih edilmektedir.
Yarım Altın Fiyatı Nasıl Hesaplanır?
22 ayar olan yarım altınların fiyatının hesaplanmasında içerisindeki saf altın oranı belirlenir. Saf altın 24 ayardır ve 1 karata eşittir. Yarım altındaki saf altın oranı, dikkate alınarak alış satış fiyatı hesaplaması yapılmaktadır. 22 ayar altının saf altın oranı yüzde 91,6’dır ve hesaplamalar bu orana göre gerçekleşir. Bilinmesi gereken bir diğer nokta ise işçilik ücretinin eklenmesidir. Kuyumcularda yarın altın fiyatlarının farklı olmasının nedeni de budur. Ama bu ücret, takı ve bilezik gibi ürünlere göre çok daha küçüktür.
Ziynet Altın Hakkında Bilgiler
Kuyumcularda yatırım amacıyla en çok tercih edilen türlerden birisi de ziynet altınlardır. İlk sıralarda yer almasalar bile, belli yatırımcı grupları tarafından yatırımı diğer ürünlere göre tercih edilmektedir. Tarihi altınlardan olan ziynetler, Osmanlı döneminden beri üretilen ürünlerdir. Bu nedenle kişiler genel olarak hatıra olarak saklamayı tercih etmektedir. Aynı zamanda çeşitli süslemelerle birlikte kolye olarak kullanımı da söz konusudur.
Ziynet Altın Nedir?
Ziynet altınlar, Cumhuriyetin ilanından önce üretilmeye başlanıp, günümüze kadar gelen türlerdir. Cumhuriyet altını türleri arasında yer almaktadır. Ata lira, meskuk veya sikke altın grubunda yer alır. Ziynet altın ise Cumhuriyet altının diğer grubunu oluşturmaktadır. Ziynet altınlar, sikkelerle karşılaştırıldığı zaman görünümlerinin daha süslü oldukları da hemen fark edilecektir.
Geleneksel altın türleri arasında yer alan ziynet altınlar, Osmanlı döneminden beri üretilmektedir. Bu nedenle de para olarak kullanıldıkları da görülmüştür. Ayrıca tarihi olarak sikke altınlardan daha eskidir. Ziynet altınlar; çeyrek, yarım, tam, iki buçuklu ve beşli (beşi bir yerde) olarak 5 alt gruba daha ayrılmaktadır. Bu alt türler ise tıpkı Ata ile Ata 2,5 gibi farklı gramaj ve büyüklüklere sahiptirler.
Ziynet Altının Özellikleri Nelerdir?
Çeyrek ziynet altın, 1,75 gram ağırlığındadır ve 18 milimetre çapındadır. 22 ayar altından üretilirler ve fiyatı 24 ayar gram altın fiyatı ile 1,6065’in çarpımı ile hesaplanır. Yarım ziynet altın, 3,58 gramdır ve 22 milimetre çapındadır. 22 ayar olan ziynet yarım altınların, 24 ayar altın karşılığı 3,21 grama eşit gelmektedir. Tam ziynet altınlar, 7,02 gramdır ve 30 milimetre çapındadırlar. Normal tam altın ise 6,42 gramdır ve bu fark sayesinde birbirinden ayırabilirsiniz.
İki buçuklu ziynet altın ise 17,54 gram ağırlığındadır ve 22 ayardır. Halk arasında beşi bir yerde olarak bilinen beşli ziynet altın ise 35,08 gram ağırlığındadır. Bu ziynet altınların hepsi, Cumhuriyet sikke altınlarından farklı görünümdedirler. Ağırlıkları ve kalınlıkları arasında da küçük farklılıklar bulunuyor. Ama görünümleri sayesinde hangisi sikke hangisi ziynet kolayca ayırabilirsiniz.
Gremse Altın Hakkında Bilgiler
10 adet çeyrek, 5 adet yarım ve 2,5 adet tam altına eşit olan Gremse altınlar, en yüksek fiyatlı altın çeşitlerindendir. Bu nedenle yatırımı, çok fazla tercih edilmemektedir. Aynı zamanda piyasada da çok sayıda bulunmamaktadır.
Halk arasında Gramise olarak da adlandırıldığını duyabilirsiniz. Özellikle düğünlerde, gelin ve damadın birinci dereceden yakınları tarafından takıldığını duyabilirsiniz. Onun dışında da adını pek duymazsınız.
Gremse altın nedir, özellikleri nelerdir ve yatırımı nasıl yapılır konularında detaylı bilgileri sizler için bir araya getirdik. İşte detaylar:
Gremse Altın Nedir?
2,5 tam altına eşit olan Gremse altınlar, T.C. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılmaktadır. 22 ayardır ve 0,916 saflıktadır. Gremse altınlarda, milyem kavramı ile karşılaşılmaktadır.
Milyem; alaşım içindeki altın miktarının 1000’lik oranda ifade edilmesini sağlayan ölçü birimidir. Örneğin; 1 gram 24 ayar saf altın, 995 milyem olarak ifade edilir. Gremse altınlar ise 916 milyem olarak bilinirler.
Gremse Altının Özellikleri Nelerdir?
Gremse altınlar, 40 milimetre çapındadır ve 17,54 gram ağırlığındadır. Gremselerin bazıları kulplu üretilmektedir. Kulplu gremse altınlar ise 18,15 gram ağırlığındadır. Bu kulplar isteğe göre altın veya diğer sarı renkli madenlerden üretilirler.
Tasarımsal olarak tam altın ile aynı olan gremse altınların ön yüzünde Atatürk portresi bulunur. Arka yüzünde ise Türkiye Cumhuriyeti Darphanesi ibaresi ve üretim tarihi yer almaktadır.