XRP Coin Ne Kadar? Ripple XRP Coin Yorum, Fiyat, Geleceği

XRP Coin Ne Kadar Oldu? XRP Coin Yorumları, Güncel XRP Coin Fiyatlarını hemen öğren.

Bu yazımızda kripto para piyasalarının önemli coinlerinden biri olan XRP hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızın devamını okuyarak XRP nedir, XRP amacı nedir gibi sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

XRP Nedir, Ne İşe Yarar?

XRP nedir sorusu birçok kripto para yatırımcısı tarafından sıkça sorulmakta. XRP yani bilinen adıyla Ripple kripto para sektöründe Bitcoin’den sonra en çok konuşulan coinlerden biridir. İlk çıkarıldığında dijital ödeme aracı olarak kullanılan daha sonra büyük borsalarda listelenen bu coin daha sonra yaşanan davalar nedeniyle adından çokça söz ettirmişti.

Ripple (XRP) coini Ripple Labs şirketi tarafından Mayıs 2018 tarihinde çıkarılan bir ödeme ağıdır. Ripple coininin diğer coinlerden önemli bir farkı vardır. Şu an ödeme ağı olarak kullanılan ve borsalarda listelenen kripto para birimlerinin birçoğunun herhangi bir merkeziyeti yok. Ancak Ripple coini aktif olarak faaliyet gösteren bir kripto para birimidir. XRP her ne kadar bir blok zincir teknolojisi olsa da ABD üzerinde Ripple Labs şirketi tarafından yönetiliyor.

XRP coininin kripto para sektöründe önemli bir yere sahip olmasının bir diğer nedeni ise şu anki mevcut değeridir. Bütün borsalar göz önünde bulundurulduğunda BTC ve ETH’dan sonra en değerli kripto para Ripple’dır. Ripple’ın kısa süre içerisinde gösterdiği bu değer artışı bu coinin kurumsal bir yapıya sahip olması ile birleşince çok konuşulan coinlerden biri haline gelmiştir.

XRP Coin
XRP Coin

XRP Amacı Nedir?

XRP nedir sorusunun cevabını verdiğimize göre sırada bu coinin amacının ne olduğunu öğrenebiliriz. XRP 2018 Mayıs ayında ilk kez duyurulduğunda temel amacın büyük miktardaki para transferlerinde herhangi bir güvenlik problemi olmadan hızlı ve uygun fiyatlarla yapılmasının düşünüldüğü açıklanmıştı. Dijital para transferinin ve dolayısıyla dijital varlık kavramının revaçta olduğu 2018 senesinde çıkarılan bu kripto ağı ile çok yüksek miktarlardaki para transferleri bile çok düşük komisyonlarla gerçekleştirilebilir hale gelmiştir. Her bir işlemin ortalama 4-5 saniye sürdüğünü varsayarsak dünyanın bir noktasından öteki noktaya para transferlerinin ne kadar kısa sürdüğünü anlayabiliriz.

XRP yalnızca para transferlerindeki avantajlarından dolayı değil aynı zamanda dijital varlık yatırımcıları tarafından kısa ve uzun vade yatırımları için de kullanılıyor. XRP 2020 ve 2021 yıllarında her ne kadar büyük davalar ile karşı karşıya kalmış olsa da hızla değer kazanmaya devam ediyor. Bu da gerek kısa vadeli kripto para yatırımcılarının gerek uzun vadeli kripto para yatırımcılarını cezbediyor.

Ripple (XRP) Coin, merkeziyetli bir yapıya sahip bir dijital para birimidir. Aslında Ripple, XRP isimli coin’i geliştiren ve piyasaya süren finans şirketinin ismidir. Yani coin’in ismi XRP’dir, ancak bilinen ismi Ripple’dır. Biz de yazımızda Ripple (XRP) Coin, olarak iki ismi birlikte kullanacağız.

2012 yılında Ripple isimli şirket tarafından, hem RippleNet isimli bir blockchain (blok zincir) tabanlı elektronik ödeme ağı, hem de XRP (Ripple Coin ya da Ripple XRP) isimli bir dijital para birimi olarak hayata geçen proje, tamamen kâr amaçlı yani ticaridir. Bu durum, aynı zamanda onun Bitcoin benzeri spekülatif değil, stable coin’ler benzeri olarak fiziki bir karşılığının olmasını sağlamaktadır.

Ripple (XRP) Coin’in madenciliği yapılmaz, yani kullanıcılar tarafından üretilmez. Bunun yerine Ripple şirketi tarafından üretilerek piyasaya arz edilir. Ledger adı verilen Ripple (XRP) Coin blok zincirleri, sahibi olan şirket tarafından yönetildiği için bu elektronik ödeme ağı ve dijital para birimi, bankalar ve büyük ticari şirketler tarafından ilk çıktığında benimsenmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin Türkiye’de Akbank, yurtdışı para transferlerinin (swift) Ripple ağı üzerinden ve Ripple tabanlı olarak yapılacağını duyurmuş, bu durum Ripple (XRP) Coin’in Türkiyeli yatırımcılar arasında popüler olmasına neden olmuştur.

Ripple’ın özellikleri nelerdir?

Ripple (XRP) Coin aslında geleneksel (fiziki) para birimleri ile dijital para birimleri arasında bir köprü vazifesi görmek amacıyla geliştirilmiştir. Ripple (XRP) Coin, elektronik ödeme ağı RippleNet’e bağlı olmak zorunda değildir, bu yüzden finans kurumları ve bankalar Euro, Dolar ve Bitcoin transferi yaparken XRP alım satımına ihtiyaç duymamaktadır.

Piyasaya toplamda 100 milyar adet Ripple (XRP) Coin sürülmesi planlanmaktadır. Şu an bunların %45 kadarı yani yaklaşık 45 milyar adedi arz edilmiştir. Yazının yayımlandığı tarih itibariyle 22 Milyar Dolar’lık bir piyasa değerine sahip olan ve kripto para piyasasında 7. sırada olan Ripple (XRP) Coin’lerin tamamı piyasaya sürüldüğünde 49,3 Milyar Dolar piyasa değerine sahip olacağı öngörülmektedir.

2018 yazında 3,84 Amerikan Doları ile tüm zamanların en yüksek değerini yakalayan Ripple (XRP) Coin, uzun bir zamandan bu yana ise 1 Dolar’ın altında seyrediyor. Yazının yayımlandığı tarihte 1 Ripple (XRP) Coin, yaklaşık 0,5 Amerikan Doları değerindeydi.

XRP Coin
XRP Coin

Ripple, aynı zamanda SEC ile karşı karşıya kaldığı dava nedeniyle de kamuoyunun gündeminde oldukça yer etmiş, dava sonunda tamamen yasaklanması ihtimalinin bulunması nedeniyle, ilk dönemlerde elde ettiği hızlı fiyat yükselişi son zamanlarda durağanlaşmıştır. Amerika Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından dava edilen Ripple şirketinin geleceği, davadan çıkacak karara bağlıdır. Bu nedenle Coinbase gibi bazı büyük borsalar, dava sonuçlanana kadar Ripple (XRP) Coin işlemlerini askıya aldıklarını duyurmuşlardır.

Amerikan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), söz konusu davada Ripple (XRP) Coin’in bir ticari meta olduğunu ve Ripple şirketinin bugüne kadar 1,3 Milyar Dolar değerinde kayıt dışı satış yaptığını iddia etmektedir. Bu durumun mahkeme kararıyla tescillenmesi durumunda Ripple şirketine kesilecek olan ceza ve geriye dönük ödemesi gerekeceği faizler, şirketin iflasına ve Ripple’ın değerinin sıfırlanmasına neden olabilir. Şu anda bu davanın ilk duruşması gerçekleşmiştir.

Ripple hangi borsadan nasıl satın alınır?

Öte yandan tüm bu dava süreçleri devam ederken, Ripple şirketi 2020 yılının son çeyreğinde işlem hacimlerinin dört kat büyüyerek 37 Milyar Dolar’dan 148 Milyar Dolar’a çıktığını, dava açıldıktan sonra ise günlük işlem hacimlerinin 200 Milyon Dolar azaldığını ve bunun da toplam Ripple (XRP) Coin hacminin %12’sine denk geldiğini açıkladı.

Ripple (XRP) Coin, Binance, Paribu, BTCTurk, Bitpanda gibi borsalardan Türk Lirası ile alınabilmekte, alım satım ve transfer (yatırıp çekme) işlemleri yapılabilmektedir. Bu borsaların Ripple davası nedeniyle herhangi bir askıya alma kararı henüz bildirilmemiştir.

XRP Coin Nedir? XRP Coin Kimin?

XRP, Ripple Labs şirketi tarafından oluşturulan bir kripto para birimidir. Finansal işlemlerde ödeme veya değişim aracı olarak kullanılır ve diğer kripto paraların (örneğin Bitcoin) gibi daha hızlı ve verimli olması amaçlanmıştır. XRP, internet üzerinde değer transferini etkinleştiren merkezi olmayan açık kaynaklı bir protokole dayanır ve ülkelerarası ödemelerin yapılmasına ve para birimlerinin değiştirilmesine yardımcı olabilir. XRP, diğer kripto paraları kadar yaygın olarak kabul edilmemesine rağmen, finans sektöründe kullanım potansiyeli nedeniyle yatırımcı ve tüccarlar arasında bir takipçi kitlesi oluşturmuştur. Ancak, XRP’nin değeri gibi herhangi bir kripto para biriminin değeri volatil olabilir ve piyasa koşulları ve diğer faktörlerle birlikte ciddi şekilde dalgalanabilir. Herhangi bir yatırım gibi, XRP veya diğer bir kripto para birimine yatırım yapmadan önce kendi araştırmanızı yapmanız ve riskleri dikkatle değerlendirmeniz önemlidir.

XRP Simpsonlar Olayı Nedir?

“XRP Simpsons” etkinliği, 2017 sonlarında kripto para birimi XRP ve popüler animasyon televizyon programı “The Simpsons” ile ilgili olarak ortaya çıkan bir tartışmaya atıfta bulunuyor. Tartışma, bir Reddit kullanıcısının 1997’deki “The Simpsons” bölümünün bir karakterin üzerinde “XRP” ve “Ripple” yazan bir kağıt parçası tuttuğu bir sahneye atıfta bulunarak XRP’nin yaratılışını tahmin ettiğini iddia etmesiyle başladı. İddia hızla çevrimiçi ilgi gördü ve sosyal medyada geniş çapta paylaşıldı ve birçok kişinin XRP’nin bir şekilde “Simpsonlar” ile bağlantılı olduğu konusunda spekülasyon yapmasına yol açtı.

Ancak iddia sonunda bir aldatmaca olarak çürütüldü ve söz konusu sahnenin XRP veya kripto para birimi ile hiçbir ilgisi olmadığı ortaya çıktı. Gerçekte, sahne, o sırada var olan ve kripto para birimi ile hiçbir ilgisi olmayan Ripple adlı bir şirkete bir referanstı. Buna rağmen, “XRP Simpsons” olayı, birçok kişinin “Simpsonlar” ile bir şekilde bağlantılı olduğuna dair yanlış inanca dayanarak kripto para birimini alıp satmasıyla XRP’nin fiyatı üzerinde önemli bir etkiye sahipti. Bu, yanlış bilgi ve yanlış bilgi çevrimiçi olarak kolayca yayılabileceğinden ve pazar üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğinden, kripto para birimine yatırım yapmanın risklerini vurgulamaktadır.

Yorum yapın

meritking giriş meritking kingroyal giriş kingroyal madridbet