Bu yazıda, sıklıkla sorulan bazı ilginç sorulara yanıt vermeye çalışacağız. Örneğin, camlar suda batıyor mu? Mantar tıpa suyu nasıl emer? Karpuz suyun üzerinde yüzebilir mi? Bu konularda merakınız varsa ve doğru yanıtları öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. İlgili anahtar kelimeleri sıkça kullanarak bu konuda arama yapacakların da bu yazıdan faydalanacağını umuyoruz.
Cam Suda Batar
Cam suda batar çünkü camın özgül ağırlığı sudan 2,6 kat daha ağırdır. Benzer şekilde, cam parçası suda batar mı sorusunun cevabı da, evet batar şeklindedir. Cisimlerin suda yüzme şartı, özgül ağırlıklarının sudan daha az olmasıdır.
Cam Bardak Suda Batar Mı?
Cam bardak suda batar. Cam bardak da camdan yapılmış olduğu için, suda yüzemez ve batar.
Cam Bilye Suda Batar Mı?
Cam bilye de, suyun 2,6 katı özgül ağırlığa sahip olduğu için batar.
Oltanın Mantarı Suyu Çeker Mi?
Oltanın mantarı suyu çekmez. Böyle bir durum yukarıda da belirtildiği gibi imkansızdır. Mantarın suda yüzme gibi bir durumu olduğundan dolayı da oltalarda kullanılmaktadır. Bu sebeple mantık olarak da bakıldığında suyu çeken bir nesnenin balık avlamada kullanımı beklenmemelidir.
Mantar Tıpa Neden Suda Yüzer?
Mantar tıpa, yapısı sayesinde su çekmeyen ve hatta su üzerinde yüzebilen bir madde olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tıpanın su ile arasında oluşan yoğunluk farkından dolayı ve mantar tıpanın yapısından kaynaklı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum tıpanın yoğunluğu ile suyun yoğunluğu arasında oluşan farkından kaynaklı olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Mantar Tıpa Suda Batar Mı?
Mantar tıpa suda batmaz. Bu durum yukarıda da belirtildiği gibi su üzerinde oluşan yoğunluk farkı ve tıpanın kendi yapısından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden bazı durumlarda mantar tıpa kullanılmaktadır. Özellikle şişelerin ağzını kapatmada, oltada balık tutmak için kullanmada kullanıldığı bulunmaktadır.
Karpuz Suda Yüzer Mi?
Karpuzun hacmi kütlesinden fazla ise yüzer, ancak karpuz bol etli ve kalın dokulu ise, yani kütlesi hacminden fazla ise batar. Bu nedenle, tüm karpuzlar için geçerli bir “yüzer” veya “batar” kuralı yoktur.
Karpuzun Kütlesi Nedir?
Karpuzun kütlesi, birim hacme düşen madde miktarıdır. Örneğin karpuzun 1 dm^3 ağırlığı 1500 gram ise, karpuz 1 dm^3 ağırlığı 1000 gram olan sudan daha ağır olacağı için batar. Fakat yoğunluğu düşük, eti az bir karpuz ise, suyun üzerinde kalacaktır.
Karpuzu suya attığınızda ilk önce bir miktar batar ve daha sonra yavaş yavaş yüzeye çıkar. Ancak yüzeye çıkmıyorsa, ağır ve bol etli, dolayısı ile çok lezzetli bir karpuz olduğunu anlayabilirsiniz.