Endüstriyel kimya, hammaddelerin işlenmesiyle üretilen kimyasal ürünlerin tasarımı, üretimi, analizi ve pazarlaması gibi konuları inceler. Bu alanda yapılan çalışmalar, endüstriyel süreçlerin iyileştirilmesi, yeni ürünlerin keşfi, kaynakların daha verimli kullanımı ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması gibi hedefleri içermektedir. Endüstriyel kimya, kozmetik, ilaç, gıda, boya, petrokimya ve birçok diğer sektörde kullanılan kimyasal ürünlerin üretiminde ve geliştirilmesinde etkin bir rol oynamaktadır. Bu alanın çalışma alanlarından biri de, yüksek kaliteli ürünlerin daha ekonomik ve çevre dostu bir şekilde üretilmesi için kullanılan teknolojilerin geliştirilmesidir.
Endüstriyel Kimya: Ham Maddeden Ürüne Dönüşüm
Endüstriyel kimya, ham maddenin endüstri sektörü içerisinde başka bir ürüne dönüştürülmesini sağlamaktadır. Ayrıca bunun için farklı kimyasal ürünlerin kullanıldığı şirketlere de endüstriyel kimya denir.
Endüstriyel kimyasallar, endüstrinin üretim kısmında ve sonrasında üretimlerde sıkıntı çıkmaması adına ar-ge çalışmaları yapmaktadır. Ar-ge çalışmaları yapılarak da formül edilen kimyasal ürünlerdir. Endüstriyel kimyanın ihtiyacı olduğu kimyasallar ise inorganik kimyasallar ve organik kimyasallar olarak ikiye ayrılmaktadır.
Endüstriyel kimya, kimya biliminin etkisi altında pek çok kimyasal maddenin uygun formülasyonlar ile karıştırmayı, çözmeyi, ısıtmayı, hedeflemektedir. Bununla beraber etkileşime ve reaksiyona girerek istenmekte olan derecede iş görebilen kimyasal maddelere de dönüştürmeyi hedeflemektedir.
Endüstriyel Kimyanın İncelediği Konular
Endüstriyel kimyanın incelediği konuları insan hayatında oldukça fazla bir yere sahiptir. Hatta kullanılan her ürün içerisinde endüstriyel kimyadan bazı izler mevcuttur. Yiyecek, sağlık, teknoloji, tıp alanı, tarım, evlerde kullanılan temizlik malzemeleri ise Endüstriyel kimyanın incelediği en baş alanlardır.
Endüstriyel kimyanın incelediği konular ise liste şeklinde sıralanmaktadır. Bu liste sıralanması ise aşağıdaki gibidir:
- Kişisel bakım ürünlerinin üretimi esnasında kullanılır. Örneğin; diş macunu, şampuan, vb. kişisel bakım ürünleri
- Kozmetik sanayide kullanılır.
- Petrokimya ürün alanını inceler.
- Tekstil ham maddelerinin üretilmesi sırasında kullanılır. Örneğin; sentetik elyaf, pamuk vb.
- Boya sanayinde kullanılmaktadır. Buna örnek olarak ise vernik sanayii de verilebilir.
- Gübre üretiminde kullanılır.
- Yapıştırma malzemelerinin üretilmesinde kullanılır.
- Bazı gıda ürünlerinin üretilmesi aşamasında kullanılır. Örneğin; soda, gazlı ve alkollü içecekler, meyve suyu buna örnek verilebilir.
Endüstriyel Kimyanın Çalışma Alanları
Endüstriyel kimyanın çalışma alanı birden fazladır. Bu çalışma alanları ise aşağıdaki şekilde gibidir:
- Koku, tat veren maddeler
- Gıda ve kozmetik katkıları
- Deterjan ve sabun
- Şeker endüstrileri, yüzey kaplama
- Kauçuk ve lastik endüstrileri
- Boyalar ve siklik ara ürünler ile ilaç endüstrisi,
- Fermantasyon
Yukarıda belirtilen çalışma alanlarında olduğu gibi daha birçok organik endüstriyel maddelerin, üretim prosesleri, elde edilme yöntemlerinde çalışmaktadır.
Endüstriyel Kimya: Üretimin Başrol Oyuncusu
Endüstriyel kimya, başlı başına üretim alanı iken diğer pek çok ürünün üretilmesi adına da kimyasal maddelere ihtiyaç duyulmaktadır. Öyledir ki, farklı yoğunluklara sahip olan yüzlerce kimyasal karışım üretilmektedir. Üretilen bu kimyasal karışımlar ise çeşitli amaçlar doğrultusunda satışa sunulmaktadır.
Kimya sanayisi oldukça büyük bir alandan meydana gelmektedir. Endüstriyel kimya da bu alan içerisinde yer almaktadır. Bunun ana sebebi hem kimyasal maddelerin diğeri sanayi dallarında ihtiyaç halinde olması hem de günlük yaşamın bir parçası olmasından kaynaklıdır.
Endüstriyel kimyanın kullanıldığı bazı yerler ise aşağıdaki gibidir:
- Pamuk ve sentetik elyaf gibi tekstil maddelerinin üretimi
- İlaç sanayisi
- Çamaşır suyu, sabun, toz ve sıvı deterjan gibi farklı temizlik maddelerinin üretimi
- Kozmetik sanayi, gübre üretimi
- Şampuan, diş macunu tarzındaki birtakım kişisel bakım ürünlerinin üretimi
- Petrokimya ürünleri
- Vernik ve boya sanayi
- Yapıştırıcıların üretilmesi
Bu tarz örneklerin daha birçoğu mevcuttur. Bütün bu sektörlerin büyüklüğü düşünüldüğü zaman endüstriyel kimyanın da çok büyük bir çalışma kapsamı olduğu bilinmektedir.