İlk ve Acil Yardım Bölümü Nedir? Maaşları Ne Kadar?

İlk ve Acil Yardım bölümü sağlık sektöründeki önemli bir bölümdür. Bu bölümde çalışanlar, acil müdahalelerde bulunarak hastaların hayatını kurtarmak için çaba gösterirler. Ayrıca acil durumlarda hastanelerin acil servislerinde de çalışabilirler. İlk yardım teknikleri, acil tıbbi müdahaleler, yaralanma ve kaza sonrası tedavi gibi konularda uzmanlaşmışlardır.

İlk ve Acil Yardım bölümü maaşları, deneyim ve çalışılan kuruma göre değişebilir. Ancak genel olarak, bu bölümde çalışanların maaşları oldukça yüksektir. Yeni ve tecrübesiz personelin maaşları, genellikle ortalama bir maaştan biraz daha düşüktür. Ancak deneyimli personelin maaşları, hizmet yılına göre artış göstermektedir.

Her yıl birçok öğrenci, İlk ve Acil Yardım bölümünden mezun olmayı hedeflemekte ve bu bölümün sağladığı imkanlar sayesinde hayallerine kavuşmaktadır. Eğer siz de bu alanda bir kariyer yapmak istiyorsanız, alanında uzman eğitmenlerden destek alarak eğitim alabilirsiniz. Böylece siz de, acil durumlar için hazır bir şekilde hastaların hayatını kurtarabilirsiniz.

İlk ve Acil Yardım Bölümü

İlk ve Acil Yardım Bölümü, acil olaylara müdahale eden paramedik olarak bilinen teknisyenlerin yetiştiği bölümdür. Acil tıbbi durumlarda hasta ya da yaralılara müdahale edenler ilk ve acil yardım bölümü mezunudur. Acil durum çağrılarına yanıt verilmesi, tıbbi hizmetleri yapmak, ilk müdahaleyi gerçekleştirmek ve olay yeri ile hastane arasındaki mobil bağlantıyı sağlamak ilk ve acil yardım bölümü mezunlarının görev tanımı içindedir.

İlk ve Acil Yardım Bölümü Maaşları

İlk ve acil yardım bölümü maaşları devlette memur olarak görev alındığında 4000 ile 7000 TL arasındadır. Devlet hastanelerinde çalışan ilk yardım ekiplerinin maaşları görev yıllarına göre değişmektedir. Buna göre yeni görev almaya başlayan birisi 2022 yılında 5000 TL ile göreve başlamaktadır. Daha sonra yıllara göre ortalama 100 ile 200 TL arasında maaşında artış yaşanmaktadır.

Özel hastanelerde görev alan ilk yardım ekiplerinin maaşları ise 5000 TL’den 7000 TL’ye kadar değişmektedir. Özel sektörde net fiyat tutarı olmadığından kuruluşa göre teklif edilen maaşlar da değişiklik taşımaktadır.

İlk ve Acil Yardım Bölümü Ne İş Yapar?

Üniversitelerin 2 yıllık bölümleri arasında bulunan ilk ve acil yardım bölümü pratik ve teorik ders yöntemlerine sahiptir. Eğitim yılları boyunca hastalara ilk yardımının nasıl yapılması gerektiğini, serum bağlama, hastayı nakletme, şok uygulama, taşıma gibi konularda eğitim görmektedir. İlk yardım ekipleri ambulans sürmeyi de öğrenmektedir çünkü ekip olarak çalıştıkları için şoförün ambulans süremeyecek hale gelmesi durumunda ekipteki diğer kişilerin aracı sürmeleri gerekir.

Bölümden mezun olduktan sonra kişiler KPSS’ye girerek devlet hastanelerinde görev alabilir. Dilerlerse özel sektördeki hastanelere de başvuru yaparak sınav olmadan çalışmaya başlayabilirler. İlk ve acil yardım bölümü KPSS atama puanları her yıl değişmekle birlikte genelde en az 80 puandan başlamaktadır. Tercih edilecek bölgeye göre puanlar artmaktadır.

Göreve başlayan ilk ve acil yardım bölümü mezunu hastanelerin Acil kısmında görevlendirilir. Bunun dışında başka birimlerde görev almaz. Acil servis her zaman açık olduğu için vardiyalı çalışma sistemi bulunmaktadır. Devlet hastanelerinde vardiya sonrasında dinlenme süreleri uzunken özel sektörde bu türden olanaklar her zaman sunulmayabilir.

İlk ve Acil Yardım Bölümü Kaç Yıl?

İlk ve acil yardım bölümü 2 yıllık bölümdür. İlk ve acil yardım bölümü şartları arasında ise TYT’ye girmek yeterli olmaktadır. İki yıllık bölüm olduğu için mezun olanlar ön lisans mezunu olarak kabul edilir.

İlk ve Acil Yardım DGS Geçiş Bölümleri

İlk ve acil yardım DGS geçiş bölümleri dört yıllık üniversite okumak isteyenler için önemlidir. Kendilerini geliştirmek ve mesleklerini ilerletmek için ilk ve acil yardım bölüm mezunları DGS’ye girerek şu lisans bölümlerine geçiş yapabilir;

  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  • Hemşirelik
  • Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

Bu bölümler DGS’den sayısal puan ile alım yapmaktadır. Bu yüzden sınava girecek adayların sayısal puanlarının yüksek olmasına dikkat edilmektedir.

Bunun dışında açıköğretimden de şu alanlara kayıt olma hakları bulunmaktadır;

  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • İşletme
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • Kamu Yönetimi
  • İktisat
  • Maliye
  • Konaklama İşletmeciliği
  • Uluslararası İlişkiler

Yorum yapın

meritking giriş meritking kingroyal giriş kingroyal madridbet