Geometri ile İlgili Meslekler

Geometri, matematiksel şekillerin ve konumların analiziyle ilgilenen bir bilim dalıdır. Bu alandaki meslekler, inşaat, tasarım, mühendislik ve öğretim gibi birçok farklı endüstride bulunabilir. Mimarlar konutlar, ofis binaları ve kamu yapıları gibi binaların tasarımında geometriyi kullanırlar. Mühendisler, yol, köprü ve telekomünikasyon altyapısı gibi projelerde geometrik prensipleri kullanırlar. Öğretmenler ise matematik dersleri verirken geometriyi öğretirler. Geometri ile ilgili meslekler, dünyayı şekillendiren ve geliştiren önemli bir rol oynamaktadır.

Geometri Kullanan Meslekler

Geometri kullanan meslekler, grafik tasarım, mimarlık ve mühendislik alanlarında yoğunlaşmıştır. Özellikle mimarlık, geometrinin sağladığı bütün imkanlardan faydalanmış ve Selimiye Camii veya Uzunköprü gibi muhteşem mimari eserlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

1. Grafik Tasarım

Geometriye yoğun olarak ihtiyaç duyan meslekler, aşağıdaki gibidir:

Geometri ve tasarım, masaüstü yayıncılığın yükselişi ile birlikte giderek önem kazanmıştır. Bir yayının okunabilirliğini etkileyen en önemli faktörlerden biri sayfa / internet sayfası yerleşimidir ve bu da geometri bilgisini gerekli kılmaktadır. Sayfa elemanlarının birbirine göre konumları ve boyutlarının oranı, iyi bir okuyucu deneyimi için olmazsa olmazdır.

20. yüzyıl, büyük firmaların yüzyılı idi. Bu firmaların kitleler gözündeki tanınırlığını sağlamak için de, en önemli araçlardan biri şirketlerin logoları oldu. Başlangıçta resim veya fotoğraf içerikli logolar kullanılırken, zamanla geometrik şekillerin kullanıldığı, bu şekillerin firmanın hedefleriyle ilgili kavramları sembolize ettiği logolar öne çıktı. Bugün flat design gibi tasarım akımları, geometrinin üst düzeyde kullanıldığı akımlardır.

2. Geometri ve Sanat

Geometri ve perspektif, sanatın her alanında karşımıza çıkar. Gözün baktığı noktadan, resmin derinliğine doğru sanki uzaklaşıyormuş ve görüntü ince bir çizgiye dönüşüp küçülüyormuş gibi gözükür. Doğrusal perspektifi, 1415 yılında İtalyan mimar Filippo Brunelleschi keşfetti ve 1435 yılında Leon Battista Alberti tarafından detaylandırılıp kayda geçirilmiştir.

geometri perspektif
Geometri ve perspektif

Leonardo da Vinci de, eserlerinde geometriden faydalanmıştır. Ünlü Altın Oran çizimi, onun eserlerinde geometriye ne kadar önem verdiğini göstermektedir.

Ayrıca, İslami geometri sanatı, Selçuklu ve Osmanlı döneminde birçok camide kendisine yer bulmuştur. Aşağıdaki örnekte, 1421 yılında açılan Bursa Yeşil Cami’deki çini işlemelerindeki geometrik zarafeti görebilirsiniz:

islami geometri

3. Geometri ve Bilgisayar Bilimleri

Geometri ve simülasyon, gerçek bir nesnenin veya mekanın, bilgisayar ortamına aktarılarak, bütün özelliklerinin simülasyonda canlandırılması için kullanılmaktadır. Geometri, simülasyon için sadece varolan mekanların sayısal ortama aktarılmasında kullanılmamaktadır. Aynı zamanda, sıfırdan tasarlanan bir mekanın nasıl gözükeceğini, yapısal elemanlarının düzenini ve benzeri parametreleri bilgisayar ortamında canlandırmak için kullanılmaktadır.

4. Geometri ve Haritacılık

Geometri hangi meslek dallarında kullanılır sorusunun en önemli cevaplarından biri de haritacılıktır. Haritacılar, yeryüzü şekillerini, enlem ve boylamları gözönüne alarak, izdüşüm şeklinde çizer. Haritacılık alanında kullanılan geometri türü, Küresel Geometri adını almaktadır.

5. Geometri ve Mimarlık

Mimar Sinan eserlerindeki matematik ve geometri, belgesellerde sık sık karşımıza çıkan bir konudur. Özellikle kare ve dikdörtgen planlı eserler ve üzerlerine oturtulan dairesel kubbeler, Roma dönemindeki Panteon’dan günümüze uzanan bir mimarlık yaklaşımıdır. Ülkemizde, en çok camilerde görülen kare planları, Selimiye ve Süleymaniye gibi muhteşem mimari eserlerde de görebiliriz.

Mimar Sinan geometri kullanımına çok önem veren bir mimardı. Eserlerinin daima geometrik bir sembolizme dayanmasını isterdi. Bu nedenle, hem depreme karşı güvenli yapılar inşa etmiş, hem de yüzyıllar boyunca hayranlıkla bakılacak eserler bırakmıştır.

Geometri ile İlgili Meslekler

  1. Grafik tasarım
  2. Mimarlık
  3. Haritacılık
  4. Bilgisayar bilimleri
  5. Sanat

Yorum yapın

tokat haberleri
meritking giriş meritking kingroyal giriş kingroyal madridbet
tokat haberleri