Metafizik, düşüncenin en temel alanlarından biridir ve varlık, bilgi, gerçeklik gibi konuları ele alır. Felsefe düzleminde, metafizik felsefenin bütün dallarının temelini oluşturur. Metafizik, fiziksel dünyanın ötesindeki gerçekliği incelemeye odaklanır ve bu nedenle çoğu zaman mistisizmle ilişkilendirilir. Bu alanda çalışan filozoflar, kozmosun, doğanın ve insanın evrensel gerçekliği hakkında felsefi teoriler geliştirir ve bu teorilerin doğruluk derecesi konusunda tartışmalar yaparlar. Metafizik, felsefenin en karmaşık ve tartışmalı dallarından biridir ve felsefe tarihinde önemli bir yere sahiptir.
Metafizik Nedir
Metafizik nedir? Bu soru, genellikle merak edilen bir konudur. Metafizik, farklı imalara sahip bir terimdir. Doğa dışı ve fiziğin de ötesinde olan şeylerle ilişkilendirilir. Ancak, sadece felsefe dalıyla ilgili olmadığına dikkat çekmek gerekir. Felsefenin ana yapısında bulunan üç unsurdan biri olan metafizik, diğer felsefe dalları gibi anlaşılması oldukça zor bir konudur.
Metafizik, çizilen sınırlarının belli olmamasından kaynaklı olarak herhangi bir şekilde çizimin meydana gelememesi sebebiyle anlaşılması zor bir kavramdır. İnsanlar bu konuyla ilgili her zaman tam anlamıyla cevap alamayacakları sorular sormaktadırlar.
Metafizik İncelenmesi
Metafizik, insanların ele aldığı birçok konu altında incelenir. Metafizik terimi, sayıların ve önermelerin var olup olmadığından, zamanın varlığına kadar birçok konuyu içerisinde barındırır. Metafizikle ilgili konuların tamamı, varlığın en derin noktaları ile ilgili sorular barındırır. Bu soruların tamamına, bir cevap bulunamaması nedeniyle, metafizik tanımın tam anlamıyla kavranmasını zorlaştırır.
Metafizik, felsefenin genelinde olduğu gibi, incelendiğinde dört tanımlama girişimiyle değerlendirilebilir. Bunlar; etimolojik tanım, büyük resim tanımı, ilk nedenlerin tanımı ve örneklerden yola çıkarak tanımlama olarak sıralanabilir.
Etimolojik Tanımlama
Metafizik teriminin kökenine dair araştırmalar, etimolojik tanıma uygun bir şekilde yapılmıştır. Bu terim, Aristoteles yazılarına verilen ad olarak ortaya çıkmıştır. İskenderiye Kütüphanesi’nde bulunan Aristoteles yazılarından elde edildiği bilinmektedir. Çalışmasından sonra adlandırılan fiziği, sonrasında metafizik olarak adlandırılmıştır. Bu sebeple, etimolojik olarak metafizik terimi, Aristoteles’in fiziği çalışmasından sonra gelen anlamına gelir.
İlk Nedenlerin Tanımı
Aristoteles’in metafizik hakkındaki tanımlarında en dikkat çekici unsur, metafiziğin ilk ilkeleri benimseyen ve ilk nedenler ile yola devam eden işleri ile bilinmesi gerektiği ifadesidir. Metafizikle ilgilenen kişiler, metafiziğin temeli ile ilgili incelemeyi her zaman için yapmak zorundadır.
Büyük Resim Tanımı
Metafizik altındaki konuların tamamı, varlığın en derin noktaları ile ilgili sorular içerir. Bu soruların tamamı, metafizik tanımının, en çok kullanılan unsurlarından bazılarıdır. Bu sebeple, bu konulara bir cevap bulunamadığı için büyük resim tanımı, metafizik için yeterli bir tanım olamaz.
Örneklerden Tanımlama
Metafizik tanımının bulunamaması nedeniyle, örnekleme yöntemi sıklıkla kullanılır. Bu yöntemde, metafizik soruları, okullarda işlenen metafizik konuları gibi farklı örneklerden yararlanılarak kavramsallaştırılmaya çalışılır. Ancak, her zaman net bir cevap alınması beklenmemelidir. Bu sebeple, örnekleme yöntemi de diğer tanımlama yöntemleri gibi metafiziğin tüm yönlerini aydınlatacak bir sonuç vermeyebilir.