İMKB Açılımı | iMKB’nin Açılımı Nedir?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Türkiye’nin en büyük borsasıdır ve hisse senedi, tahvil ve repo gibi finansal enstrümanların ticaretine izin veren bir piyasadır. İMKB, ülkedeki ekonomik aktiviteyi ölçmek için önemli bir gösterge olarak kabul edilir ve yatırımcılar için fırsatlar sunar. İMKB’nin açılımı İstanbul Borsası olarak da bilinir.

İMKB Nedir?

Borsaya ve finans araçlarına meraklı olanların öğrenmek istediği konuların başında İMKB açılımı gelmektedir. İMKB, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası olarak bilinir. İMKB’nin açılımı bu şekildedir.

İMKB Kuruluşu ve Görevleri

İMKB, 1986 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adıyla faaliyete geçmiştir. Borsanın faaliyet amacı, yerli ve yabancı bankalar ile aracı kurumlara takas ile finans enstrümanı saklama hizmeti vermektir.

Gerekli yasal düzenlemelerin 1985 yılında yapılmasından sonra, borsa 3 Ocak 1986 tarihinde 19 hisse senedi ile açılışını yapmış ve ilk işlemler aynı gün gerçekleşmiştir. Bugün Borsa İstanbul olarak adlandırılan İMKB, hisse senedi, devlet tahvili ve hazine bonosu işlemleri yapılmaktadır.

İMKB, Türkiye’nin en önemli finans piyasasıdır. İşlem hacmi, Türkiye’nin ekonomik büyüklüğüne paralel olarak her geçen gün artış göstermektedir. Ayrıca, İMKB’nin en önemli görevlerinden biri, yatırımcılara doğru ve güncel bilgi sağlamak ve finansal piyasaların gelişmesine katkıda bulunmaktır.

İMKB Tarihçesi​

İMKB’nin açılımı öğrendikten sonra, tarihçesine baktığımızda 1986 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adıyla faaaliyete geçmiştir. Faaliyet amacı, yerli ve yabancı bankalar ile aracı kurumlara takas ile finans enstrümanı saklama hizmeti vermektir.

5 Nisan 2013 tarihinde, Borsa İstanbul olarak adı değiştirilmiştir. Kısaltması ise, BİST olmuştur. BİST, bugün de faaliyetlerini aralıksız sürdürmekte ve hisse senedi, devlet tahvili ve hazine bonosu işlemleri yapılmaktadır.

24 Şubat 2017 tarihinde yayınlanan bir kararname ile, devlete ait bütün hisse senetleri, Türkiye Varlık Fonu’na devredilmiştir.

Borsa İstanbul’un önemli tarihlerinden biri de, 27 Temmuz 2020 tarihinde endeksinden iki sıfır (00) atılarak, sadeleştirmeye gidilmesidir. Böylece, endeksin daha kolay okunur olması ve değerinin yükselmesi amaçlanmıştır.

SEO uyumlu şekilde yazılmış, en az 300 kelime ve en az 2 başlık içeren, %100 orijinal içerik tekniğimi kullanarak yeniden yazdım.

Yorum yapın

meritking giriş meritking kingroyal giriş kingroyal madridbet