Makale Örnekleri [Akademik, Edebi ve Bilimsel]

Makale Örnekleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi size sunuyoruz! Bu yazıda, akademik, edebi ve bilimsel türlerden örnekler sunarak bu makale türlerinin ne olduğunu ve nasıl yazılabileceklerini açıklıyoruz. Ayrıca, SEO dostu bir Türkçe açıklama sağlayarak, okuyucuların yazınıza kolayca ulaşmasını sağlıyoruz. Sade ve anlaşılır bir dil kullanarak, bu yazıyı okuyan herkesin makaleler hakkında sahip olması gereken temel bilgileri elde etmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Okumaya başlamadan önce şimdiden iyi okumalar dileriz!

Makale Nedir?

Makale, bir konu hakkında bilgi vermek, gerçeği göstermek, fikri savunma veya tezi kanıtlamak maksadıyla kaleme alınan yazılardır. Makalelerde temel faktör fikirdir. Makalede temel amaç; kanıtlama, bilgilendirme, açıklama olduğu gibi eleştiri de olabilmektedir. Bu yazımızda genel makale bilgilerini anlatacağız ve makale örnekleri çeşitlerinden bahsedeceğiz.

Makale Nasıl Yazılır?

Makaleler giriş, gelişme ve sonuç kısımlarından meydana gelmektedir. Makaleler, bu şablon üzerinde özenle planlanmalıdır. Konudan bahsedilen bölüm makalenin giriş kısmını oluşturmaktadır. İlk olarak giriş kısmında savunulan konu veya görüş sergilenir. Okuyucu makale içinde hangi konunun inceleneceğini bu kısımda anlar. Seçilen konunun ele alınarak işlendiği ve belgelerle desteklendiği kısım ise makalenin gelişme kısmını temsil eder. Burada yazar savunduğu görüşü ispatlamak için tüm kalem gücünü ortaya koyar. Örnekler, tanıklar ve açıklamalardan yararlanır. Dahası alıntılara başvurarak kanıtlarını boyutlandırır. Bilgilerin ve düşüncelerin yoğrulup bir sonuca kavuşturulduğu kısım ise makalenin sonuç kısmını oluşturmaktadır. Yazının etkisi sonuç kısmında zirve noktasına ulaşır. Makale içinde konu yeterince açıksa ve gelişme kısmında yeterli açıklama yapılmışsa, sonuç kısmı yazılmasa da olur.

Makale Çeşitleri

Makale çeşitleri; makaleler seçilen konuya göre uzun ya da kısa olabilir. Makale her konuda yazılabilir. Makalenin yazılacağı konu güncel olabileceği gibi, felsefi, sanatsal, bilimsel de olabilir. Bu arada edebi makale sanatla ilgili konuları işler. Makaleler niteliklerine göre temelde “edebi makale” ve “mesleki makale” olmak üzere 2 gruba ayrılır.

Makale Türleri

Makaleler ana kategori olarak 3 başlık altında ele alınabilir. Bu 3 başlık; bilimsel makale, edebi makale ve gazete makaleleri şeklinde olacaktır. Edebi makale; içeriğinde dil, edebiyat ve sanat konularını ele alan makalelerdir. Bu makaleler dergi ve gazetelerde yayımlanabileceği gibi yazarı isteirse kitap haline de getirilebilir.

Türk Edebiyatında Makale

Makale türü, edebiyatımıza Tanzimat döneminde gazete ile birlikte batıdan giren bir türdür. Türk edebiyatında makale türünün ilk örnekleri Tanzimat döneminde görülmektedir. İlk makale, Şinasi tarafından çıkarılan ve ilk özel gazete kabul edilen Tercüman-ı Ahval’de Mukaddime adıyla 1860 yılında yayımlanmıştır. Ziya Paşa, Namık Kemal, Şemseddin Sami, Beşir Fuad, Muallim Naci gibi sanatçılar bu türün gelişmesini sağlamıştır. Servet-i Fünun döneminde ise bu tür yaygınlaşmış ve gelişmiştir.

Yorum yapın

meritking giriş meritking kingroyal giriş kingroyal madridbet