Marie Paris Pişmiş Kimdir?

Marie Paris Pişmiş, Türkiye’nin önde gelen moda tasarımcılarından biridir. Kariyerine Paris’te başlayan Pişmiş, sonrasında İstanbul’a yerleşerek tasarımlarını Türk moda endüstrisinde de yaygınlaştırdı. Kreatif tasarımları, yüksek kaliteli kumaşlar ve detaylara verdiği önem ile bilinen Pişmiş, özellikle gelinlik ve gece elbiseleri tasarımlarıyla ünlüdür.

Marie Paris Pişmiş Kimdir?

Marie Paris Pişmiş, 1911 yılında İstanbul Ortaköy’de Ermeni asıllı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. İlkokulu bitirdiğinde İngilizce, Ermenice, Fransızca ve Türkçe dillerini biliyordu. Darülfünun’dan mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Matematik bölümünde öğrenim gördü. 1937 yılında doktora tezi olan “Galaksimizin Dönmesi” isimli doktora tezi ile doktor unvanını almıştır. Astronomi alanında elde ettiği başarı sayesinde, Türkiye’nin kadın astronomları listesine girmiştir. Kendisi aynı zamanda, Meksika’nın ilk astronomlarının yetişmesinde büyük rol oynamıştır.

Matematiğin ve Astronomi’nin Tutkulu Bir Araştırmacısı

Paris Pişmiş, Matematik bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi’nde Profesör Freundlich’in öğrencisi olarak dersler vermiştir. Ayrıca, astronomi alanında araştırmalar yapmış ve birçok başarılı çalışma gerçekleştirmiştir. Öğrenimini tamamladıktan sonra Harvard Rasathanesi’nde çalışmalarda bulunmuştur.

paris pismis kimdir
Paris Pişmiş Kimdir?

Matematik ve Geometri Sevgisi Bilimsel Kariyerini Etkiledi

Paris Pişmiş, matematik ve geometriye olan sevgisinden dolayı astronomi alanına yönelmiştir. Doktora tezini hazırlarken elde ettiği başarı ve önemli keşifleri sayesinde, Meksika Üniversitesi’nde profesörlük unvanını almıştır. İyi bir astronom ve matematikçi olmasıyla bilinmektedir.

Meksika’da Yaşamı ve Başarıları

Paris Pişmiş, 1941 yılında Meksikalı astofizik öğrencisi Felix Recillas’la evlenerek Meksika’ya yerleşmiştir ve iki çocukları dünyaya gelmiştir. Meksika’da birçok başarılı çalışmaya imza atmıştır. Aktif galaksi çekirdeği üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekmiştir.

Paris Pişmiş’in Ödülleri
  • Guggenheim Latin Amerika & Karayipler Doğa Bilimleri Bursu

Paris Pişmiş’in Anısına

Marie Paris Pişmiş, Türk kadınlarının bilim dünyasında öncü kişiliklerinden biridir. Matematik ve astronomi alanında yaptığı başarılı çalışmalar ile hem Türkiye’de hem de dünya çapında tanınmaktadır. Başarıları sayesinde, Meksika’nın ilk astronomlarının yetişmesinde büyük rol oynamıştır. Başarıları ve özverili çabaları ile kadınlara ilham veren Pişmiş’in hayatı, örnek alınması gereken bir örnek olarak sunulabilir.

Yorum yapın

meritking giriş meritking kingroyal giriş kingroyal madridbet