Şirket Kurmadan E Ticaret Yapılır Mı?

Şirket kurmadan e ticaret yapılır mı? E Ticaret yapmak istiyorum fakat şirket kurmalı mıyım gibi sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Şirket kurmadan online alışveriş yapmayı düşünenler evlerinde sanayi tipi ya da seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmadan yaptıkları ürünleri online olarak satabilirler. Bu durumda dikkat edilmesi icap eden, sene içinde gerçekleştirilmiş olan satış tutarının ilgili sene içerisinde geçerliliği olan asgari ücretin senelik brüt tutarını geçmemesi yani satışlardan kazanılan senelik kazancın takriben 30.000 TL altında olması gerekir.

Şayet kişi bu kurallara uyuyorsa şirket kurmaksızın online alışveriş yapması mümkündür. Ayriyeten senelik gelirin 30.000 TL’nin altında olduğu durumlarda vergi muafiyetinden de faydalanma imkanı bulunuyor.

Bu durumda esasında kısaca seri üretim bir ürün satışı yapılmayacaksa ilk etapta şirket kurma mecburiyeti bulunmuyor, bu da kişiye işini daha kolay biçimde denemek adına bir fırsat oluşturuyor.

E-Ticaret İçin Şirket Nasıl Kurulur?

E-Ticaret İçin Şirket Nasıl Kurulur?

İnternet üzerinden birkaç ürün değil de online alışveriş yaparak bir gelir elde etmek isteniyorsa şirket kurmak hem kişi hem de işi için daima daha avantajlı olacaktır.

Şirket kurma arzusunda olunduğu zaman seçenekler arasında limited şirket, anonim şirket veya şahıs şirketi bulunuyor.

Çoğunlukla küçük çapta online alışveriş için şahıs şirketi kurmak çok daha uygun olan bir durum olarak görülüyor. Şahıs şirketinin önerilmesinin nedeni ise, kuruluş maliyetlerinin düşük olması ve daha hızlı kurulabilmesinden ileri gelir. Şahıs şirketi kurmak için gerekli olan maliyet genelde 500 ila 1000 TL arasında değişmekle beraber şirket bir gün içerisinde kurulmuş oluyor.

Bununla birlikte kişi 29 yaşın altındaysa senelik 75.000 TL’ye kadar 3 sene boyunca gelir vergisi muafiyeti de sağlamış oluyor.

Şahıs şirketi kurmak için gerekli olan belgeler:

  • Kimlik fotokopisi
  • İkametgâh
  • Noterden imza sirküleri
  • Ofis/İş Yeri kira ise kira protokolü, mülk sahibi sizseniz tapu fotokopisi
  • Vesikalık fotoğraf
  • Mali müşavir vekâleti şeklindedir.

Şahıs şirketi kurmak için bir işyeri adresi belirlenmelidir. Bu adres; dükkân, ofis, sanal ofis veya home ofis olarak belirtilebilir.

Şirket Kurmadan E Ticaret Yapılır Mı

Şirket Kurmadan İnternetten Satış Yapılan Siteler

E-ticaret sitelerinin nerdeyse hepsi için şirket kurulması mecburidir. Yalnızca gittigidiyor üzerinden bireysel hesap ile şirket olmadan limitli olacak biçimde satış yapılabilir. Lakin web üzerinden gerçekleştirilen satışlar ( istisnalar dışında) vergilendirmeye tabi tutulduğundan muhtelif cezai müeyyidelere maruz kalmamak adına şirket kurup satış yapılması ve satışlar vergilendirilmesi önerilir.

Fakat Letgo, Sahibinden, Dolap, Facebook Marketplace, Instagram benzeri ikinci el eşya satışı gerçekleştirilen uygulamalar üzerinden yapılan ikinci el eşya satışlarında vergilendirme süreci devreye girmez. Haliyle bu platformlarda ikinci el ürünler şirket kurmadan satılabilir.

Kendi Sitemden Şirket Kurmadan Satış Yapabilir Miyim?

Kişi kendi online alışveriş sitesinden havale ile ya da Sanal POS (kredi kart) ile ödeme yapabilir. Ama Sanal POS sisteminin siteye kurulması için yine şirket mecburiyeti bulunur. Bu konuda çözüm üreten muhtelif aracı firmalar mevcut bulunmakla beraber şahsi siteden de yapılan satışlarda vergi levhası olmadan satış yapmak kanunen yasaktır.

Vergisiz Satış Yapmanın Cezası Var Mıdır?

Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre gerçekleştirilen her ticaretin vergilendirilme zorunluluğu vardır. Dolayısıyla da gerçekleştirilen her satış için fatura hazırlanması ve çıkan vergilerin ödenmesi gerekir. Şayet şirket kurmadan dolayısıyla vergi mükellefi olmadan satış yapılıyorsa ve bu durum tespit edilirse kişi vergi kaçırmak suçuyla karşılaşır ve cezai yaptırımlara tabi tutulur. Ayriyeten fatura kesmeksizin yapılan her satış için 2021 güncel ceza bilgisine göre 380 TL ceza ödenmesi gerekecektir.

Yorum yapın

meritking giriş meritking kingroyal giriş kingroyal madridbet