Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak olan 42 bin 500 sağlık personeli alımı haberleriyle ilgili olarak bazı sitelerde yer alan iptal haberleri doğru değildir. Bakan Koca yaptığı açıklamada, alımların süreceği ve başvuruların devam ettiğini belirtti. Bu nedenle, Sağlık Bakanlığı’nın ilan edeceği kriterlere uygun olarak başvurularını gerçekleştiren adaylar, süreci takip etmeye devam edebilirler.
Depremden Etkilenen Hatay İlinde Şebeke Suyu Sadece Temizlik İçin Kullanılıyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem tarafından etkilenen illerimizden olan Hatay’da şebeke suyunun içme için uygun olmadığını söyledi. Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin konuyla ilgili yönlendirdiği soruları cevapladı.
Hatay’da salgın hastalık ile su sıkıntısı yaşandığına dair çıkan haberlerin söz konusu olması üzerine Bakan Koca, şebeke suyunun bir problemi olmadığını, özellikle depremin etkilerinin en yoğun olduğu Antakya ve Defne’ye kısmen, diğer bölgelere de yaygın olarak şebeke suyu verildiğini açıkladı.
Suyun bakiye klor ve mikrobiyolojik analizlerinin yapıldığına dikkat çeken Koca, “Su şu an için sorunsuz. Ancak Hatay’da şebeke suyunun bu dönemde içme suyu olarak kullanılmasını önermiyoruz. Su tam olarak içilmeye uygun olduğunu tespit edilmeden ‘içilebilir’ denilemez. Olası bir salgın açısından en büyük risk içme suyu olarak ele alınır. Şebeke suyunun genel amaçlı kullanımında bir sorun yoktur. Temizlik amaçlı kullanılabilir. AFAD, bütün bölgelere ambalajlı ve içime hazır su temin etmeye çalışıyor. Dolayısıyla su açısından bir sorun olmadığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Bölgede Oluşabilecek Salgınla İlişkili Çalışmalar Devam Ediyor
Bakan Koca, bölgede oluşabilecek salgına ilişkin yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu ve şu sözlere yer verdi: “Bizim Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüzde yıllardan bu yana sendromik sürveyans adlı bir sistemimiz var. Pandemideki filyasyon gibi düşünebilirsiniz. Yani gelen hastanın enfeksiyon durumu söz konusu ise, bu sistem kaynağına kadar giderek enfeksiyonun kaynağını tespit eder. Bu sistem aktif bir şekilde devam ediyor. Ayrıca Halk Sağlığı Bilim Komisyonumuz da bulunmaktadır. Komisyonumuz sahada alt gruplarla birlikte çalışarak tüm bölgede incelemeler yapıyor. Salgına ilişkin bir durum şu an için söz konusu değil. Ancak bu olmayacağı anlamına gelmez. Salgın hastalık açısından ve su açısından bölgede bir problem yok.”
Riskli Hastaneler Boşaltılıyor
Ayrıca Bakan Koca, hala deprem riski bulunan hastanelerle ilgili alınan tedbirlerden de bahsetti. Koca, “Cerrahpaşa, Çapa, İstanbul ve Ankara’daki diğer kamu hastanelerimizle ilgili ne yapacağımızı bir iki gün içerisinde açıklamış olacağız. Boşaltmamız gereken hastanelerimiz var. Bu konuda adım attıkça, yapı analiz sonuçları çıktıkça kamuoyuyla paylaşacağız. Bir iki gün içinde üniversite ve kamu hastanelerinin durumu ve atılacak adımlarla ilgili açıklama yapacağız.”
Profesyonel Bir Sağlık Ekibi Bölgede Hizmet Veriyor
Sahada çalışan profesyonel sağlık ekiplerinin depremzedelere yardımcı olacakları müdahaleler konusunda birçok çalışma yaptıkları biliniyor. Bakan Koca, gezici sağlık ekiplerinin muayene ve tetkiklerini başarıyla tamamladıklarını ve yerinde muayene edilen hasta sayısının 300 bine yaklaştığını belirtti. Koca, “Bölgede 17 binden fazla hekim ve 122 bin sağlık personeli görev yapıyor. 3 milyona yakın birinci basamak sağlık hizmetleri veriliyor. Sağlık hizmetleri, hastaneler, sahra hastaneleri, mobil sağlık hizmetleri, toplu yaşam alanlarındaki birinci basamak sağlık hizmetleri bölgede kesintisiz olarak veriliyor” dedi.
İkinci 42 Bin 500 Kadronda İptal Edilmedi
Son olarak, Sağlık Bakanlığına alınması kararlaştırılan ikinci 42 bin 500 kadronun iptal edilip edilmediği konusunda Koca, “Kesinlikle iptal söz konusu değil. Ancak yeni durumu dikkate alarak planlamada değişiklikler yapıyoruz. En kısa sürede ilan edeceğiz” şeklinde cevap verdi.